HTML

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
HTML kod.
HTML je kratica za HyperText Markup Language, markup jezik koji prevladava kod izrade Web stranica. HTML se sastoji od “tagova”, te je pomoću njega moguće mjenjati tip i veličinu pisama (podebljana, kurziv). Uz to moguće je zadavati prorede, dodavati slike te manipulirati tekstom. HTML je standardiziran od strane W3C-a. HTML koristi ekstenzije: .html i .htm.

HTML je stvorio World Wide Web Consortium, točnije suradnici Tim Berners-Lee i Robert Cailliau koji su radili za CERN. Prva korisna inačica HTML-a je objavljena 1995 – HTML 2.0 da bi danas imali tekuću inačicu HTML 5.0 iako su i inačice 4.01 i 3.2 u širokoj primjeni od strane web programera. Takozvana. “ekspanzija” samog HTML-a je XHTML (Extensible HyperText Markup Language) koji ima dubinu izražaja kao i HTML ali prepoznaje i XML sintaksu.

HTML tagovi.
HTML se kao što smo naveli, sastoji od tagova, koji služe za oblikovanje dokumenta i u većini slučajeva Web stranica. Neki od poznatijih tagova su : <p> ( koristi se za prored ), <b> (break line, koristi se za prelazak u novi red) , <hr> (horizontalna crta) te tagovi za naslove od H1 do H6.
Primjer HTML koda u Notepadu.
Postoje mnoga IDE sučelja za izradu te editiranje HTML koda, te razne modifikacije popularnog Notepada koji je i najčešći izbor kada treba pisati HTML kod. Svaki HTML document započinje s <HTML> tagom, a završava s </HTML> tagom. Svaki HTML document bi trebao sadržavati <head> i <body> tagove, dok se <title> tag koristi za imenovanje našeg dokumenta. HTML se može stopiti i koristiti s drugim jezicima u istom dokumentu, neki od tih jezika su : JavaScript , PHP, ASP.NET. Postoje je i WYSIWYG editori, jedan od popularnijih je Adobe Dreamweaver. Razne modifikacije Notepada olakšavaju pisanje HTML koda kroz označavanje i bojanje sintakse, te korištenja “smart” sustava koji provjerava dokument od grešaka. Neki od poznatijih su : CoffeCup HTML edior, Notepad++, UltraEdit, Notepad 2.

HTML je podržan u većini preglednika (Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari) te raznih operativnih sustava (Windows, Linux, Mac OS X). HTML se može koristiti sa CSS-om radi dizajna i boljeg izgleda Web stranica. Isto tako, HTML podržava kontaktiranje s e-mail poslužiteljima te korištenje samog jezika za recimo slanje e-maila koji od korisnika traži samo jedan klik ( recimo klik mišem na mail-link drugog korisnika što otvara Outlook Express ili neki drugi klijent za slanje e-maila).