HID

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

HID je standard, odnosno protokol, prvenstveno razvijen za uporabu s USB priključkom, koji služi za povezivanje PC računala s različitim perifernim jedinicama, čija je osnovna funkcija unos podataka. Osnovni motiv za stvaranje ovog protokola treba tražiti u želji da se omogući veća razina priljeva različitih inovacija vezanih za uređaje namijenjene unosu podataka. Prije HID-a periferne jedinice funkcionirale su unutar usko profiliranih standarda i protokola određenih za pojedine uređaje. Tada je bilo kakva inovacija zahtijevala uporabu podataka iz postojećeg protokola na aplikaciju koju su razvijali potrošači. Suprotno ovom sustavu, HID uređaji upotrebljavaju samo opisne pakete koji mogu sadržavati podatke o bezgranično velikom broju varijanti i formata samog uređaja. HID upravljački program samostalno prepoznaje uređaj i omogućuje dinamičko asociranje podataka o njihovom unosu i izlazu s funkcionalnim opcijama aplikacije i posredno uređaja.

Većina operativnih sustava prepoznat će standardne USB HID uređaje, kao što su miševi i tipkovnice, bez potrebe za instalacijom dodatnih upravljačkih programa. Dodatni upravljački programi, koje isporučuju proizvođači pojedinih perifernih uređaja, služe za precizno definiranje viših kontrolerskih funkcija koje mogu biti: force feedback, posebne tipke, mjenjači brzina, thorttli, twist, POV Hat i slično.

Sam protokol poznaje dva identita - host i sam uređaj. Uređaj vrši direktnu interakciju s čovjekom. Implementacija uređaja na sustav vrši se vrlo jednostavno. Uređaji definiraju pakete s podatcima te hostu šalju takozvani HID Descriptor koji funkcionira kao ključ za dekodiranje podataka vezanih za funkcije uređaja. Deskriptor u pravilu uključuje broj funkcija koje uređaj podržava te svrhu, odnosno namjenu svake od datih funkcija. On se u pravilu nalazi na ROM-u koji je dio uređaja i koji funkcionira potpuno neovisno. Host je u pravilu kompleksniji uređaj i od njega se zahtijevaju neke dodatne napredne funkcije. On mora biti u stanju zaprimiti HID descriptor te identificirati sve podatke u njemu kako bi se mogla ostvariti potpuna komunikacija sa samim uređajem. Zbog kompleksnosti interpretacije deskriptora, u specifikaciju je uveden takozvani „boot mode“. Ovaj oblik komunikacije omogućuje prepoznavanje prema generičkom modelu uređaja i njegovim osnovnim funkcijama. Ovim modelom rada nisu podržane napredne funkcije, već samo osnovne, pa će tako primjerice miš koji ima dva scrollera moći tijekom rada u ovom modusu koristiti tek jedan i osnovne dvije tipke. Ovim se sustavom osigurava minimalna radna sposobnost uređaja do instalacije drivera s podrškom za ostale funkcije. Taj modus rada karakterističan je isključivo pri uključivanju računala i vrlo često ostaje u uporabi tijekom rada.

Vanjske poveznice

  • Članak je preuzet iz časopisa VIDI