Google knol

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Google Knol se razvija već duže vrijeme, a u siječnju 2009. godine je službeno otvoren za javnost. Knol je online enciklopedija koju mnogi uspoređuju sa Wikipedijom. No, bez obzira na razne usporedbe i kritike o veliko sličnosti među njima, u Googleu navode kako se iza Knola krije malo drugačiji koncept.

Informacije koje će se moći naći na Knolu neće biti stvarane na isti način kao na Wikipediji, nego će iza svakog članka i teksta stajati ime autora, koji će, po tvrdnjama Googlea, biti stručnjaci. Dakle, anonimnost na Knolu neće postojati. Razlika će biti u promjeni već postojećih članaka. Primjerice, ukoliko ćete htjeti izmijeniti neku informaciju koju ste na Knolu pronašli, morat ćete tražiti odobrenje autora ili autorice članka. Tek ukoliko to dopuštenje i dobijete, promjenu bi mogli i objaviti. S druge strane, ukoliko vas autor odbije, ništa vas neće spriječiti da na istu temu napišete svoj osvrt, tj. mišljenje. Svaki napisani članak će se, nadalje, moći komentirati, ocjenjivati i „recenzirati“.

Knol, za sada ima tek nekoliko stotina članaka, u usporedbi s Wikipedijom na engleskom jeziku koja broji čak 2,5 milijuna, pa je, stoga, daljnja usporedba između dvije enciklopedije suvišna. Napomenimo još i da će na Knolu biti prisutni i oglasi iz Google Adsense programa oglašavanja, a potencijalni autori, ukoliko dozvole postavljanje oglasa uz svoj članak, moći će dobiti i postotak od zarade.

Vanjske poveznice