Google chrome

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Web stranica tražilice Google otvorena u Chromeu.
Google Chrome je Web preglednik koji razvija tvrtka Google. Prema podacima iz prosinca 2010. godine, Chrome je treći najpopularniji preglednik sa udjelom od 13,35%. Ime je dobio prema kemijskom elementu kromu, ali i prema istoimenom nazivu ukorijenjenom u programerskoj/dizajnerskoj zajednici za okvir prozora u grafičkom korisničkom sučelju. Prva beta verzija objavljena je 2. rujna 2008. godine a prva stabilna verzija 11. prosinca 2008. godine.

Google je objavio izvorni kôd Chromea pod BSD licencom i učinio ga dostupnim za mijenjanje i uključivanje njegovih dijelova u druge komercijalne i nekomercijalne projekte. Taj izvorni kôd i dalje se razvija pod imenom Chromium, što je ujedno i naziv razvojnih inačica preglednika Chrome.

Cilj razvojnog tima bio je siguran, brz i jednostavan preglednik. Zbog toga Chrome karakterizira minimalističko korisničko sučelje. Sastoji se uglavnom od okvira prozora, jezičaka kartica, polja za unos adrese koje ujedno služi i kao polje za unos traženog pojma na Web tražilici i osnovnih gumba za kretanje (naprijed, natrag i ponovno učitavanje). Prema potvrdama brojnih organizacija i Web stranica, Google Chrome najbrži je preglednik u interpretaciji JavaScript koda te ujedno i jedan od preglednika sa najmanjim zauzećem memorije.

Vanjske poveznice