GNOME

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
GNOME grafičko korisničko sučelje za SuSE Linux distribuciju.
GNOME je grafičko korisničko sučelje (GUI) za Linux operativne sustave sastavljeno isključivo od open source komponenata. Dio je projekta GNU. Njegov razvoj započeli su Miguel de Icaza i Federico Mena a danas ga razvija međunarodni tim programera. Početak razvoja najavljen je u kolovozu 1997. godine a prva verzija (1.0) objavljena je u ožujku 1999. godine. Najnovija verzija je 2.30 i objavljena je u ožujku 2010. godine.

Dizajn grafičkog korisničkog sučelja temelji se na tradicionalnoj metafori radnog stola. Raspolaže sa izbornikom za pokretanje programa i pristupanje datotekama. Na dnu zaslona nalazi se paleta poslova preko koje se može pristupati otvorenim prozorima. U gornjem desnom kutu radne površine nalazi se obavijesno područje u kojem se prikazuju sistemske obavijesti. Korisnik ima slobodu premještati i raspoređivati ove osnovne elemente sučelja po želji, a neke funkcionalnosti moguće je i potpuno isključiti. Kako bi se poboljšala upotrebljivost sučelja sastavljen je i objavljen iscrpan popis smjernica za dizajniranje korisničkih sučelja GNOME aplikacija.

GNOME je podrazumijevano korisničko sučelje brojnih Linux distribucija, a najzapaženije među njima su Debian, Feddora i Ubuntu.


Vanjske poveznice