FireWire

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
FireWire priključak
FireWire je standard za povezivanje računala i periferija u svrhu prenošenja podataka među njima. Smatra se jednim od najbržih sučelja za spajanje vanjskih uređaja.

Povijest

Standard je razvila tvrtka Apple 1995. godine i najrašireniji je na njihovim računalima. Postoje dvije verzije koje nude brzine prijenosa podataka od 400 i 800 Mbit/s. FireWire uređaji mogu se povezivati lančano, kao i kod konkurentskog USB standarda, no njegova je prednost što ne mora postojati host računalo.


Primjena

Na PC-u njegova popularnost jenjava, a najčešće se može naći na video kamerama i profesionalnoj A/V opremi. Na matičnim pločama za stolna računala se često nalazi integriran, no samo u obliku FireWire 400, pri čemu maksimalna brzina prijenosa iznosi 400 Mbit (tj. maksimalnih 50-ak MB/s). Postoji i brža varijanta, FireWire 800, koja bi trebala imati i veću brzinu prijenosa, no ona se praktički uopće ne koristi na Windows baziranim računalima, već samo na Macovima, te u profesionalne svrhe. Na prijenosnim računalima se FireWire sučelje nešto rjeđe koristi, no često se može naći na skupljim modelima, i to opet u - FireWire 400 obliku.


Vanjske poveznice