Facebook

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Početna stranica Facebook društvene mreže

Facebook je društvena mreža osnovana 2004. godine. Isprva je zamišljen kao social networking site za studente harvardskog sveučilišta, no ubrzo je proširio primjenu na sva američka sveučilišta, zatim na srednje škole, a danas djeluje kao društvena mreža generalne uporabe. Njegov osnivač i današnji CEO Facebook korporacije je Mark Zuckerberg. Po svojoj popularnosti i utjecaju možemo je nazvati i vodećom društvenom mrežom pošto ima najveći trend rasta. Broji preko 80 milijuna registriranih korisnika, od kojih je velik dio stalno aktivan.


Značajke

Izuzev običnih usluga poput blogova, pisanja o događanjima, uključivanja u grupe, pisanja na 'zid', postavljanja slika i video clipova...on svojim korisnicima nudi i RSS pretplate na željene vijesti i primane poruke kao i Firefox alatnu traku kojom su de facto vječno logirani na mrežu. Facebookovoj moći bitno pridonosi otvoreni API kod dostupan pod shemom Facebook developer platforme, koja primarno služi za izradu third party aplikacija. Zapravo je apsolutno zadivljujuće koliko se mogućnosti krije ispod tog samozatajno jednostavnog sučelja.

Facebook je vrlo podesan i za integraciju drugih foto, video i social bookmarking servisa – s njim vjerno surađuju del.icio.us. Flickr, YouTube i mnogi drugi. U beskrajnim opcijama podešenja Facebook briljira – korisniku je omogućeno maksimalno prilagoditi način korištenja servisa svojim željama i potrebama. Facebooku se može donekle pristupati i preko mobilnih telefona, a tim putem mogu se čak objavljivati i slike te video clipovi (nažalost, samo u SAD-u i Kanadi). Profil se ne može mijenjati u dizajnerskom smislu - dostupan je tek 'defaultni' predložak, predodređen za standardizaciju i onemogućenje kiča. Također je moguće jedino otvarati profile sa pravim imenima, bez nadimaka.

Vanjske poveznice

  • [1] Facebook.com - internetska adresa Facebook društvene mreže