FTP

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

FTP je skraćenica za File Transfer Protocol, odnosno protokol za razmjenu datoteka između dva umrežena računala. Nastao je 1973.g.

Način rada

Jedno računalo je server (poslužitelj) a drugo računalo je klijent koji se spaja na server. FTP poslužitelj je mrežna usluga koja korisniku omogućuje preuzimanje (download) datoteka iz arhive kojom poslužitelj raspolaže. Služit će vam ako želite datoteke s jednog prebaciti na drugo računalo, a da pri tom ne koristite diskete, ili neke druge medije. FTP će se pokazati vrlo korisnim za skupljanje novih verzija programa koji su dostupni preko Interneta, a za tu namjenu postoje i posebna računala nazvana FTP poslužitelji.

Način prijenosa

Pri prijenosu datoteka razlikuju se dva načina prijenosa:

  • ascii - upotrebljava se za prijenos tekstualnih datoteka. Mijenja veličinu datoteke jer prenosi i neke posebne kontrolne znakove koji ne mjenjaju sadržaj datoteke.
  • binary - upotrebljava se za sve ostale tipove datoteka i ne mjenja veličinu datoteke.

Osobitost FTP-a (s obzirom na Web, odnosno protokol HTTP) je u tome što podatke ne možemo pregledavati u njihovom izvornom obliku prije nego što ih prenesemo na svoje računalo.

Teškoće

Server podržava oba načina (Active i Passive mod) veze sa serverom. Treba napomenuti da ovdje zna biti problema, npr. ako se uspješno logira na server ali nakon toga ne radi pregledavanje direktorija, slanje i primanje datoteka itd. Ovaj problem nastaje ako između klijenta i servera postoji firewall koji sprječava korištenje jednog od navedenih načina a korisnik želi baš taj način. U tom slučaju treba probati s drugim načinom, u većini slučajeva radi se o uključivanju ili isključivanju Passive FTP opcije u Firewall opcijama FTP programa. FTP server podržava nastavak prekinutog prijenosa datoteke.