FORTRAN

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Fortran je programski jezik posebno namjenjen numeričkim proračunima. Ime je nastalo od FORmula TRANslation i pisano je sve do FORTRAN 77 verzije velikim slovima.

POVIJEST

Fortran je prvi viši programski jezik. Ideja je nastala 1953. godine kada je John W. Backus, predložio realizaciju novog programskog jezika.

Nakon realizacije jezičkih osnova slijedio je razvoj kompajlera. Za razvoj jezika bio je zadužen IBM-team pod vodstvom Johna Backusa. Projekt je počeo 1954te i prvobitno bio ograničen na šest mjeseci. Harlan Herrick je već 20. septembra 1954. godine uspio da napiše prvi uspješan Fortran program. Ali tek 1957me je kompajler bio spreman za tržište i bivao isporučen sa svakim IBM 704 sistemom.

VERZIJE

Fortran se više puta proširivao. Mnogi jezički elementi su bili ubacivani od pojedinih proizvođača da bi se onda preuzeli u internacionalni standard. Prvom FORTRAN I su slijedili FORTRAN II, FORTRAN IV, FORTRAN 66, FORTRAN 77, Fortran90, Fortran95 i posljednji Fortran2003. U tom procesu proširivanja su s vremenom implementirani mnogi elementi iz novijih programskih jezika

VARIJANTE

Neki od programskih jezika koji su nastali od Fortran-a su Ratfor, F i HBF (High Performance Fortran) kao i programski paket Nastran (Finite-Elemente method).