ESATA

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
eSATA konektori

eSATA je standard za povezivanje eksternih diskova sa računalom. Bazira se na SATA standardu, no koriste se drugačiji kabeli, dužine do 2 metra, koji su dodatno oklopljeni u usporedbi sa SATA kabelima. Koriste se i veći naponi kako bi prijenos bio pouzdan unatoč većoj dužini kabela.


Brzina prijenosa

Maksimalna brzina prijenosa podataka teoretski iznosi 300 MB/s, kao i kod SATA-II standarda. Svi noviji eksterni diskovi imaju ovo sučelje, a ono nudi veću brzinu prijenosa podataka od FireWire i USB standarda koji se koriste za spajanje eksternih diskova.


Prednosti i mane

Glavna prednost ovog sučelja jest brzina prijenosa, koja se ne razlikuje od SATA sučelja, pa tako iznosi do maksimalnih 3 Gbit/s, tj. teoretski maksimalnih 300 MB/s. Glavna mana jest što se putem njega uređaj ne može napajati (kao što je slučaj sa USB i FireWire sučeljem), tako da će eSATA najveću budućnost imati u sprezi sa stolnim računalima. Ovako će proširenje kapaciteta stolnih računala biti jednako učinkovito što se tiče brzine prijenosa kao i kod običnih diskova, a jedina razlika je tek nešto veća cijena ovakvih eksternih diskova.


Primjena

Sve novije matične ploče, a posebno skuplji modeli, često su opremljene eSATA sučeljem, dok se ono rjeđe može naći na prijenosnim računalima, iako se i tamo sve češće susreće.


Vanjske poveznice