Douglas Engelbart

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Douglas Engelbard u jednoj ruci drži svoj originalni miš a u drugoj moderni miš s tri tipke.
Douglas Engelbart (rođen 30. siječnja 1925. godine u Oregonu) završio je inženjerstvo na Državnom sveučilištu u Oregonu 1948. godine. Magistrirao je 1952. a doktorirao 1955. godine na sveučilištu UC Berkeley. Njegovo tehničko znanje samo je bila podloga za razvoj svih njegovih inovacija. Mnogi povjesničari navode da je pravi uzrok njegove želje za napretkom i razvojem tehnologija upravo filozofija, tj. koevolucija filozofije i tehnologije.

Engelbart je navodio da trenutno stanje tehnologije direktno uvjetuje ljudsku mogućnost manipulacije informacijama i da bi upravo ta promjena mogla dovesti do razvoja same tehnologije. Upravo iz tog razloga Engelbart se posvetio radu razvoja računalnih tehnologija u svrhu manipulacije informacijama.

Ovaj velikan modernog doba vrlo je brzo, već 1976. godine, otišao zbog niza nesporazuma i spleta nesretnih okolnosti “u sjenu”. Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada (između ostalog Turingove nagrade te Lemelson-MIT nagrade za dostignuća u tehnologiji), a dan danas, iako u dobi od 82 godine, Douglas Engelbart djeluje kao direktor vlastite kompanije Bootstrap Institute, gdje okuplja stručnjake koji rade na razvoju njegovih ideja i inovacija.

Prvi računalni miš

Datum 9. prosinca 1968. godine ključan je u povijesti informatike. Naime, toga su dana Douglas Engelbart i grupa od 17 stručnjaka, s kojima je surađivao u Augmentation Research Centeru pri stanforskom Istraživačkom institutu u Menlo Parku u Kaliforniji, po prvi puta javnosti predstavili neke od svojih inovacija, među kojima se našao i računalni miš.

Iako ga je javnosti predstavio 1968. godine, Engelbart je svog računalnog miša osmislio još 1963. godine. Ova danas sasvim uobičajena naprava, bez koje gotovo da ne možemo zamisliti upravljanje računalom, Engelbartu je služila kao sredstvo prezentacije i upravljanja njegovim ostalim inovacijama.

Legendarno Engelbartovo predavanje i prezentaciju poslušalo je oko 1000 računalnih stručnjaka tadašnjeg doba koji su po prvi puta, osim računalnog miša, vidjeli hipertekst, adresiranje objekata i dinamičko povezivanje datoteka te kolaboraciju dvaju osoba na jednom ekranu, smještenih na dvije različite lokacije, komunicirajući mrežom s potpunim audio i video sučeljem.

Razvoj računalnog miša u današnji oblik može se sažeti u nekoliko rečenica. Mehanički miš, upravo kakvim se Engelbart služio u svom svakodnevnom radu, zadržao se u uporabi do 1972. godine kada je Bill English, Engelbartov suradnik, osmislio mehanički miša s kuglicom. Ovako uobličen računalni miš napravio je pravu revoluciju u industriji s obzirom da su zamijenjeni mehanički kotači te korištenje kuglice omogućavali izradu manjih uređaja.

Vanjske poveznice