DVD

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
DVD logotip
DVD je optički disk koji se koristi kao vrsta medija za visokokvalitetno pohranjivanje podataka, a u masovnoj upotrebi uglavnom služi za pohranu filmova. DVD je izvorno bila kratica za Digital Video Disc, iako neki od članova DVD Foruma tvrde da bi zapravo trebala značiti Digital Versatile Disc, kako bi se ukazalo na potencijal takvih diskova u pohranjivanju aplikacija koje nisu vizualne. DVD diskovi su izgledom i veličinom gotovo u potpunosti identični CD-ovima.

POVIJEST DVD-a:

Dolazak DVD formata najavljen je u rujnu 1995., a njegova prva službena specifikacija je predstavljena godinu dana kasnije. O održavanju razvoja DVD-a brine se DVD Forum, koji se sastoji od 10 osnivačkih kompanija i više od 220 dodatnih članova. Prvi DVD playeri i diskovi na japanskom su se tržištu pojavili u studenom 1996., a u SAD-u su u prodaju ušli u ožujku 1997.

DVD uređaji u početku su bili vrlo skupi, te su stajali više od današnjih 500 eura, ali u proljeće 1999. njihova je cijena po prvi put pala ispod 300 američkih dolara, te su se zajedno s diskovima počeli prodavati i u prodavaonicama s mješovitom robom. Tada su činili tek malen dio prodaje u odnosu na VHS kasete, ali danas je situacija obrnuta i DVD-i uvjerljivo čine većinu prodaje, u nekim državama čak i više od 90 %, te polako iskorijenjuju u odnosu na njih glomazne, niskokapacitetne i zastarjele VHS kasete. DVD diskove i playere danas je moguće kupiti u gotovo svim većim prodavaonicama, a njihove su cijene počele padati do ili čak ispod nivoa VHS uređaja i kaseta. Tako se jeftiniji DVD playeri mogu kupiti i za manje od 300 kuna, a u posljednje vrijeme popularna je postala i mogućnost kupnje filmova na DVD-u uz dnevne novine za svega tridesetak kuna.

2000. japanska tvrtka Sony u prodaju je pustila igraću konzolu PlayStation 2 za koju je u dopuni na mogućnost igranja video igara razvila i sustav koji omogućuje gledanje DVD-ova, što se u Japanu pokazalo punim pogotkom budući da je konzola tada bila puno jeftinija od većine DVD playera dostupnih na tom tržištu. Kao rezultat toga, mnoge prodavaonice s elektroničkom robom su prodavale PlayStation 2, iako se inače nisu bavile prodajom igraćih konzola. Godinu dana nakon pojavljivanja, PlayStation 2 je dobio odgovor od Microsofta, koji je na tržište uveo igraću konzolu Xbox s mogućnošću prikazivanja DVD-ova uz ugradnju dodatne opreme.

Tvrtka Sony odlučila je na svojoj budućoj konzoli PlayStation 3 uvesti mogućnost prikazivanja Blu-ray diskova, jednog od mogućih nasljednika DVD-a.

DVD-RAM

DVD-RAM zahtijeva posebnu jedinicu za čitanje diskova s 4.7 ili 9.4 GB snimljenog materijala, a takvi diskovi su tipično smješteni u plastičnom kućištu. Diskovi s 2.6 GB kapaciteta mogu biti izvađeni iz kućišta i korišteni u DVD-ROM jedinici. Najveći kapacitet je 9.4 GB.

Vanjske poveznice