DSLR

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Digitalni fotoaparat Nikon D80s.
CMOS CCD senzor.
DSLR je kratica za Digital Single Lens Reflex i odnosi se na digitalne refleksne fotoaparate sa zrcalom koje svjetlost koja dopire kroz objektiv preusmjerava do optičkog tražila. Ovi aparati rade na nešto drugačiji način nego klasični digitalni aparati, iako u pravilu imaju istu tehnološku podlogu - optički senzor koji upadnu svjetlost pretvara u električne signale. Prva stvar koja se primjećuje na SLR-u, osim činjenice da je dvostruko glomazniji od uobičajenih džepnih fotoaparata, jest nemogućnost prikaza žive slike na pozadinskom ekranu.

Kod kompaktnih digitalnih aparata svjetlost konstantno pada na senzor, koji sliku trenutno prebacuje u buffer (međuspremnik), iz kojeg LCD zatim uzima fotografiju koju prikazuje na ekranu. Zbog manjeg zakašnjenja između stvarne situacije i sadržaja buffera, kompaktni aparati pokazuju maleno zakašnjenje u prikazu slike, a to je i razlog sporijeg okidanja - nakon što korisnik pritisne okidač, do stvarne ekspozicije doći će tek nekoliko trenutaka kasnije. Kako to gotovo uopće ne utječe na stvarni rad, klasični kompaktni i UltraZoom fotoaparati i više su nego prikladni za većinu fotografskih potreba.

Kod SLR aparata postoji vrlo bitna razlika, koja profesionalnim fotografima daje veliku prednost, ali ih ujedno i lišava komfora živog previewa slike na LCD-u koji je normalna stvar kod kompaktnih fotoaparata. Razlog tome je činjenica da se ispred senzora nalazi ogledalo koje prenosi svjetlost (dakle, trenutnu sliku) do prizme, koja zrcalnu sliku okreće i prikazuje u optičkom tražilu. Kod SLR-a korisnik u biti uvijek gleda direktno kroz objektiv i fotografira upravo ono što vidi, dok kod kompaktnog fotoaparata korisnik gleda sliku koju stvara optički senzor, interpretaciju elektronike. Upravo radi tog sustava ogledala nije moguće prikazati živu sliku na pozadinskom ekranu fotoaparata, ali se zatou tražilu vidi stvarna situacija i stvarna svjetlost koja prolazi kroz objektiv, što olakšava fokusiranje u lošim svjetlosnim uvjetima ali i omogućuje gotovo trenutnu brzinu rada fotoaparata, jer je senzor odmah spreman snimiti fotografiju. To je i razlog zašto SLR-ovi mogu snimiti fotografiju čak i u osam-tisućinki sekunde (1/8000 s), dok najbolji kompaktni fotoaparati dostižu brzine od 1/2000 do 1/4000 sekunde. Manjak žive slike na LCD-u, dakle, dobro je kompenziran.

Ipak, to ne znači da se problem žive slike na SLR-ovima ne rješava. Olympus je počeo izbacivati SLR aparate koji rješavaju ovaj problem, više ili manje uspješno, korištenjem nekoliko senzora koji omogućavaju i prikaz žive slike.

Zašto odabrati SLR?

Razlog zašto profesionalci koriste isključivo SLR aparate jest njihova prilagodljivost bilo kojoj zadanoj situaciji te velik broj raznoraznih dodataka koji mogu pomoći prilikom fotografiranja.

Radi korištenja većih i kvalitetnijih senzora, te vrhunske optike, sa SLR aparatima je moguće postići daleko manji šum pri većim ISO vrijednostima, što je dobrodošlo u situacijama sa slabijom rasvjetom ili prilikom fotografiranja sportskih i sličnih događanja gdje je bitno uhvatiti brze objekte savršeno oštro.

Sve postavke fotografiranja na digitalnom fotoaparatu mogu se postavljati ručno, za razliku od kompaktnih aparata gdje je većina funkcija automatizirana i pojednostavljena (to su aparati kod kojih je primarna jednostavnost korištenja). Općenito je ergonomija i funkcionalnost na višoj razini kod SLR aparata, jer su dosta veći i puno bolje leže u ruci. Također, bljeskalice ugrađene u SLR aparate daleko su kvalitetnije od onih u kompaktima, a ukoliko niti one nisu dovoljne, uvijek ostaje mogućnost spajanja vanjske bljeskalice. Kad se sve zbroji, i najlošiji SLR pruža više od kompaktnih fotoaparata ali to i košta.

Zašto odabrati UltraZoom?

Profesionalnim fotografima sljedeće činjenice čak će biti smiješne, ali korisnici navikli na kompaktne fotoaparate percipirat će ih, možda, vrlo važnima. Za početak, tu je već spomenuti nedostatak prikaza žive slike na pozadinskom ekranu SLR-a, zatim nemogućnost snimanja video zapisa, a sama unutrašnjost aparata je, zbog izmjene objektiva, izložena vanjskim utjecajima, a samim time i prašini koja se postepeno prima na senzor.

Dakle, potrebno je nakon nekog vremena odnjeti aparat na servis. Ništa od toga ne brine korisnike iz UltraZoom klase. Ono što je najvažnije, UltraZoom također omogućuje korisniku ručno namještanje mnogih postavki fotoaparata, što u konačnici rezultira relativno konkurentnom razinom kreativne slobode, koja će zadovoljiti većinu naprednih fotografa. UltraZoom fotoaparati sadrže kvalitetnu optiku i čitav set leća koji pokriva širok raspon primjena, od makro fotografije do fotografiranja sportskih prigoda. Iako se s UltraZoomom neće postići niti pribložno kvalitetne fotografije kao što se može sa SLR fotoaparatom i namjenskim setom objektiva, činjenica je da će se postići vrlo zadovoljavajući rezultati za neusporedivo manju cijenu.

Vanjske poveznice

  • Članak je preuzet iz časopisa VIDI