DHCP

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) je Internet protokol za automatsko konfiguriranje računala koja koriste TCP/IP. Može se koristiti za automatsko dodjeljivanje IP adrese, za isporučivanje parametara za konfiguriranje TCP/IP stoga kao što su maska podmreže i podrazumijevani usmjerivač te za isporučivanje drugih, sporednih konfiguracijskih podataka kao što su adresa mrežnog pisača, poslužitelja informacija o točnom vremenu ili poslužitelja diskusijskih skupina.

Kada se klijent (računalo ili bilo koji mrežni uređaj) koji se konfigurira kroz DHCP spoji na mrežu, on šalje upit tražeći potrebne informacije od DHCP poslužitelja. DHCP poslužitelj održava repozitorij IP adresa i informacije o parametrima za konfiguriranje klijenta kao što su podraumijevani mrežni prolaz, ime domene, poslužitelji imena domena itd. Kada primi ispravan zahtjev, poslužitelj dodjeljuje računalu IP adresu, vremenski period tokom kojeg će dodijeljena adresa vrijediti i druge konfiguracijske parametre. Upit se obično šalje odmah nakon podizanja sustava jer klijent ne može započinjati komunikaciju putem IP protokola dok ne primi konfiguracijske podatke.

DHCP omogućava automatsko konfiguriranje računala i eliminira potrebu za intervencijom mrežnog administratora. Također pruža središnju bazu podataka za čuvanje podataka o računalima spojenim na mrežu. To ujedno sprječava da dva računala slučajno budu konfigurirana s istom IP adresom.

Vanjske poveznice