Crossfire

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Dvije ATI grafičke kartice spojene u Crossfire konfiguraciju.
Crossfire je tehnologija koju je osmislila tvrtka ATI (sadašnji AMD) i kojom se povećavaju grafičke performanse korištenjem više grafičkih kartica. Prvi je put predstavljena 2005. godine sa serijom grafičkih kartica x800, x1800 i x1900. Prvo povećanje performansi na način sličan ovome ostvarili su još sa Rage 128 Fury Maxx karticom pri čemu je kartica imala dva grafička procesora na jednoj fizičkoj kartici, koncept koji se ponovno koristi i danas.

Prva generacija Crossfire tehnologije zahtijevala je posebne kartice namijenjene toj svrsi. Tako su postojale Master i Slave CrossFire kartice, te ste jedino njih dvije mogli povezati u CrossFire. Nije bilo moguće spojiti "obične" kartice, niti su se mogle spojiti dvije Slave ili dvije Master kartice. One su se izvana preko DVI konektora povezivale sa tzv. Y konektorom koji je spajao obje kartice i preko kojeg su se kartice spajale na monitor.

Danas je stanje osjetno bolje, većinu ATI-jevih kartica moguće je spojiti u Crossfire konfiguraciju. Interno se povezuju tzv. mostićima, a na samo jednu od njih spaja se monitor putem DVI kabela. Sva komunikacija između kartica odvija se preko spomenutih internih mostića koji povezuju posebne konektore na grafičkoj kartici. Radeon kartice iz serije 3000 i 4000 mogu se i miješati pa je tako moguće spojiti i dvije 3850 ili 3870 kartice, no tada povećanje performansi nije jednako kao sa, primjerice, dvije 3870 kartice. U tom slučaju brzina rada kartica će se prilagoditi sporijoj kartici, tj. frekvencija rada brže kartice će se smanjiti. Također, ako kartica ima više konektora za mostiće, tada to znači da takvih kartica možete spojiti više. Točnije, ako kartica ima 2 CrossFire konektora, tada je moguće spojiti do četiri kartice u popularno zvanu QuadFire konfiguraciju. Prije 2005. godine i predstavljanja serije Radeon 3000, ovo nije bilo moguće. Također treba spomenuti da se od tada ova tehnologija često naziva i CrossFireX. Treba ponovno spomenuti i kako najjače ATI-jeve kartice, Radeon 4870X2 imaju interno spojene grafičke procesore u CrossFire konfiguraciju. Po dvije ovakve kartice također je moguće spojiti u CrossFire konfiguraciju te se i ta kombinacija naziva QuadFire - zbog činjenice da su i ovdje spojena četiri grafička procesora. Nažalost, više od dvije ovakve kartice ne možete spojiti u CrossFire - 4870X2 ima samo jedan CrossFire konektor.

Vanjske poveznice

  • Službene stranice na amd.com
  • Članak je preuzet iz časopisa VIDI