Camtasia Studio

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Uvodna, edukativna prezentacija o tome kako koristiti Camtasiju.

Camtasia Studio je komercijalna screen recording aplikacija s mogućnostima obrade i produkcije. Radi na Windows platformi, a trenutno se nalazi u inačici 6.0.1.


O softveru

Video clipovi koji se importiraju u projekt mogu se razmještati na vremenskoj liniji, a sveukupnu obradu olakšavaju brojni korisni alati.

Samim pokretanjem aplikacije otvara se startni dijalog koji sugerira snimanje s ekrana ili iz Powerpointa, rad na postojećim projektima te sustav pomoći. Funkcija video snimanja primarno je namijenjena prezentacijama. Upravo zbog toga vrlo je važna suradnja aplikacije s Powerpointom. Pri prvom pokretanju Powerpointa nakon instalacije (podržana je i inačica iz novog Officea 2007) odmah se otvara uvodna prezentacija s uputama za snimanje pomoću Camtasia Studia.

Klikom na Record tipku otvorena prezentacija odmah prelazi u Slideshow mod nakon čega može početi snimanje prema tvorničkim postavkama. Snimanje traje dokle god je slideshow aktivan, tj. dok prezentacija ne završi ili sam korisnik ne izađe iz slideshowa. Tada se otvara Camtasijin prozorčić koji sugerira prestanak snimanja i potom nudi korake obrade ili produkcije snimljenog materijala.

Mikrofon se za snimanje može podesiti unutar ukupnih postavki u spomenutoj alatnoj traci, što uključuje ugađanje glasnoće, odabir audio uređaja kao izvora snimanja te izbor između svih instaliranih audio codeca i njihove kvalitete po bitrateu.

Što se tiče postavki video codeca, defaultni je onaj samog proizvođača, optimiziran za screen recording uz solidan bitrate. Također, možete izabrati bilo koji drugi dostupan video codec. Predloženi video framerate je 10, u praksi dokazan kao vrlo uporabljiv za vizualno troma snimanja poput prezentacija. Pri snimanju je moguće koristiti vodeni žig (watermark) odabran po volji, s mogućnostima razmještanja u razne dijelove ekrana te podešavanja prozirnosti i sl.

Uporabom web kamere dobijete snimku slike u slici. Nakon što su određeni svi parametri snimanja i izvršeno samo snimanje iz Powerpointa, čim smo spremili snimku Camtasia Studio nudi opcije editiranja i produkcije. Ulaskom u srž Camtasia Studio aplikacije otvaraju se brojne mogućnosti editiranja snimke, koja je snimljena kao projekt s vremenskom linijom i svom silom opcija za obradu i modificiranje koje uključuju dobrodošle mogućnosti uvođenja tranzicija, audio komentara, zabilješki, titlova i još puno toga. Vremenska linija jako je korisna pri upravljanju s više video clipova ili, bolje rečeno, s njihovim kombiniranjem.

Samo sučelje Camtasia Studia intuitivno je i pregledno a opet bogato lijepo posloženim opcijama s video previewom. Korisni alati koje možemo pozvati iz Tools izbornika aplikacije su Camtasia Recorder, MenuMaker, Audio Editor, Theater i Player. Svaki od njih služi svojoj očitoj specifičnoj funkciji – snimanja, opširne izrade izbornika, obrađivanja audio streama, stvaranju izbornika integrirajući nekoliko srodnih video snimki te pregledu samih snimki.

Snimka se naposljetku producira u formate prikladne za web, blog, iPod, CD ili proizvoljno određen format.


Vanjske poveznice