CSS Mastery: standardizirana napredna Web rješenja

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
CSS Mastery: standardizirana napredna Web rješenja
CSS Mastery.jpg
Autor James Budd, Simon Collison, Cameron Moll
Nakladnik knjizara.hr
Broj Stranica 280
Jezik hrvatski
Godina izdanja 2007
ISBN 953-95207-9-7
Više informacija knjizara.hr

Dok je CSS tehnologija koja se relativno jednostavno razumije, teško ju je svladati do savršenstva. Kada počnete oblikovati Web stranice koristeći CSS naići ćete na brojne frustrirajuće pogreške u preglednicima i nedoslijednosti. Ponekad ćete misliti da postoji tisuću i jedna tehnika koju morate svladati i primijeniti na stranicama koje razvijate. Mogućnosti izgledaju beskrajne i otežavaju učenje.
Ova knjiga okuplja najnovije savjete, trikove i tehnike na jednom mjestu, demistificira CSS stilove i put do CSS savršenstva čini bezbolnijim. Dok se većina knjiga koncentrira na osnovne vještine, ova je drugačija jer pretpostavlja da znate osnove i zašto biste trebali koristiti baš CSS te se koncentrira uglavnom na napredne tehnike.
Počinje s kratkim pregledom osnovnih načela CSS-a kao što su važnost smislenog koda, njegovog strukturiranja i održavanja te kako CSS model zaista funkcionira.

Kad su temeljne stvari razjašnjene, nadolazeća poglavlja razrađuju pojedinačne aspekte dizajna temeljenog na CSS stilovima. Kroz niz razumljivih vježbi naučit ćete praktične CSS tehnike koje ćete odmah moći primijeniti u projektima. Nedoslijednost prikaza u različitim preglednicima najveći je problem pa su cijela poglavlja posvećena trikovima, zaobilaznim rješenjima i ispravcima pogrešaka, profesionalnom oblikovanju veza, obrazaca i popisa, CSS rasporedima i mnogim drugim temama.

Sve ove tehnike na kraju su primijenjene u dvije dizajnerske studije koje su razradili dvoje vrhunskih CSS dizajnera Simon Collison i Cameron Moll.

Sadržaj

 • Poglavlje 1: Postavljanje temelja
 • Poglavlje 2: Rekapitulacija modela vizualnog oblikovanja
 • Poglavlje 3: Pozadinske slike i zamjena slikom
 • Poglavlje 4: Oblikovanje veza
 • Poglavlje 5: Oblikovanje popisa i izrada vrpci za kretanje kroz stranice
 • Poglavlje 6: Oblikovanje obrazaca i tablica s podacima
 • Poglavlje 7: Raspored
 • Poglavlje 8: Trikovi i filtri
 • Poglavlje 9: Pogreške i ispravljanje pogrešaka
 • Analiza slučaja 1: Stranice More Than Doodles
 • Analiza slučaja 2: Tuscany Luxury Resorts
 • Kazalo

O autorima

Andy Budd je međunarodno priznat Web dizajner, programer i autor iz Brightona u Engleskoj. Specijalizirao se za izradu atraktivnih, pristupačnih i standardiziranih Web rješenja. Voli pisati o Web tehnologijama za lokacije kao što je digital-web.com, napisao je veliki broj članaka za časopise i autor je ili suradnik na nekoliko knjiga.

Simon Collison je vodeći Web dizajner u tvrtki Agenzia (www.agenzia.com) i radio je na brojnim Web projektima za diskografske kuće, profesionalne glazbenike, vizualne umjetnike i ilustratore, uključujući The Libertines, Black Convoy i Project Facade. Nadzire i produkciju nekoliko Web stranica iz područja poslovne, komunalne i humanitarne djelatnosti i strastveno se trudi da sve što radi bude pristupačno, upotrebljivo i sukladno važećim Web standardima. Redovno recenzira Web stranice za Stylegala i trudi se neprekidno dopunjavati svoj blog o Web standardima, glazbi, filmu i putovanjima.

Vanjske poveznice