CCFL

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp, fluorescentana lampa sa hladnom katodom) su fluorescentne lampe sa hladnom katodom, tj. katodom koja se ne grije iz drugog izvora. I pored toga, hladna katoda u nekim konstrukcijama može imati radnu temperaturu kao i tople katode.

Uobičajene, tople, katode se zagrijavaju i usiljed termionske emisije elektroni se oslobađaju u okolni prostor. Ako je napon u sklopu dovoljno visok, elektroni se mogu odvojiti od katode čak i kada je ona na sobnoj temperaturi. Budući da se ne grije da bi počela otpuštati elektrone, ovakva katoda se naziva hladna katoda. U nekim izvedbama hladne katode su prevučene slojem plemenitog metala kako bi se pojačala emisija elektrona.

Hladne katode ranije su se najčešće koristile za neonsku rasvjetu i reklame. Danas se male CCFL lampe koriste kao pozadinsko osvjetljenje LCD zaslona na mobitelima, prijenosnim računalima, monitorima i televizorima.

Za napajanje hladnih katoda najčešće se koriste složeni izvori napajanja u koje je ugrađen mehanizam za ograničavanje jačine struje. Za pokretanje emisije i formiranje prvog strujnog luka u katodnoj cijevi može biti potreban vrlo visok napon, ali kako se cijev zagrijava, električni otport pada i zbog toga raste jačina struje koja kroz nju teče. Kako bi se neutralizirao ovaj efekt i osigurao stabilan rad cijevi, napon izvora se postupno smanjuje. Ako bi se cijev napajala iz izvora bez mehanizma za ograničavanje jačine struje, izvor i katode bi mogli pregorjeti.

Vanjske poveznice