Blu-ray

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Kombinirana CD/DVD/blu-ray pržilica i čitač za ugradnju u PC računalo.
Blu-ray Disc je optički medij velikoga kapaciteta s osnovnom namjenom spremanja podataka velike rezolucije i definicije (HD materijala). Zbog velikoga kapaciteta, na ovaj medij moguće je spremati podatke mnogo veće kvalitete nego što je to bio slučaj sa DVD diskovima, koji su trenutno popularniji zbog niže cijene. Do početka 2008. godine nije bilo sigurno hoće li ovaj format postati novi standard jer je imao jaku konkurenciju HD-DVD formata.

Nastanak Blu-ray tehnologije

Popularizacijom HD video sadržaja pojavila se potreba za optičkim medijima većeg kapaciteta od postojećih DVD formata R5 i R9. Na području razvoja optičkih diskova, odnosno razvoja DVD tehnologija, glavnu riječ je imala organizacija pod nazivom "DVD Forum". Među deset kompanija koje su utemeljile ovu organizaciju bili su i neki od vodećih proizvođača optičkih medija i uređaja kao što su: Hitachi, Pioneer, Sony, Toshiba i Matsushita Electric (Panasonic).

Samom činjenicom da je DVD Forum postojao i prije potrebe za medijima većeg kapaciteta, prvi su počeli razvijati medije dovoljnoga kapaciteta za pohranu video zapisa u HD rezoluciji. Tako je nastao HD-DVD format. Razvila ga je i najviše promovirala Toshiba, no zbog nesuglasica unutar organizacije, dolazi do osnivanja nove, konkurentske organizacije. Blu-ray Disc Association osnovalo je devet vodećih proizvođača elektroničkih komponenata, među kojima su se našli i neki od osnivača DVD Foruma. Od osnutka BDA započinje rat formata koji je trajao sve do početka ove godine. Iako se u suštini radi o istom proizvodu sličnih tehničkih specifikacija, problemi su nastali zbog nesuglasica oko izbora softvera koji će se implementirati u čitače. Tako su zagovaratelji HD-DVD formata bili za Microsoftov Hdi, dok je za Blu-ray to trebao biti BD-J, temeljen na Javi.

Ova bitka je trajala gotovo 6 godina, odnosno od utemeljenja BDA, a za to vrijeme tržište nije mirovalo. U početku se HD-DVD pokušao progurati kao novi standard, a kako nije postojala nikakva konkurencija, potrošači i proizvođači su polako prihvaćali ovaj standard. Međutim, osnivanjem BDA i najavom Blu-ray standarda došlo je do promjena na tržištu. Ovisno o tome kojem su klanu pripadali, proizvođači su proizvodili ili HD-DVD, ili Blu-ray medije i uređaje, ali nije sve bilo crno-bijelo. Neki proizvođači, poput Plextora, LG-a i Samsunga proizvodili su hibridne uređaje koji podržavaju i HD-DVD i Blu-ray standard, što se u početku činio kao dobar potez. Ali u svakom ratu samo je jedan pobjednik, pa tako i ovdje. Toshiba je najviše radila na razvoju HD-DVD standarda, ali je u siječnju 2008. godine objavila kako prestaje daljnji rad na njemu. U tom trenutku, rat formata završava, Blu-ray postaje novi standard za pohranu HD video zapisa.

Tehnički gledano, Blu-ray disk se ne razlikuje od običnih CD-a i DVD-a koji se danas još uvijek najviše koriste. I dalje se radi o osam i dvanaest centimetarskim diskovima, a i način proizvodnje je sličan. Glavna razlika Blu-ray i HD-DVD formata u odnosu na stare CD i DVD formate je vrsta lasera koji se koristi za čitanje i zapisivanje sadržaja na diskove. Kod novih standarda koristi se laser manje valne dužine čime se omogućuje veća gustoća zapisivanja. Valna dužina koja se koristi za Blu-ray standard iznosi 405 nm te daje plavu (točnije laser je ljubičaste boje) svjetlost, a moguće da je i zbog toga sam standard dobio takvo ime.

Ovaj standard je primarno namijenjen pohrani HD (High-definition) video i audio podataka, ali se može koristiti i za pohranu "običnih" podataka, pri čemu se može pohraniti nekoliko puta više podataka na Blu-ray disk u odnosu na DVD. S obzirom da je Sony jedan od utemeljitelja BDA, te također i voditelj cijele organizacije, logično je pretpostaviti kako nova Sony PS3 konzola ima upravo Blu-ray optički čitač, a igraći naslovi se izdaju na Blu-ray diskovima - što i jest slučaj.

Blu-ray standard propisao je da svi čitači moraju biti kompatibilni sa starim CD i DVD medijima. Kako bi se to moglo ostvariti, čitači moraju imati implementirane audio-video dekodere te antipiratske zaštitne mjere. Tako Blu-ray podržava MPEG-2 (zbog kompatibilnosti s DVD-ima), H.264/MPEG-4 AVC i VC-1 audio-video dekodere. Kao što su standardom točno određeni svi podržani audio i video formati, tako je i određena vrsta zaštite samih medija. Tako su na medije implementirane dvije vrste zaštite podataka, BD+ i BD-ROM Mark.

Osim kapaciteta samih medija, glavna razlika između Blu-ray i HD-DVD standarda je, kao što je rečeno, u programskoj podršci. Pod nazivom BD-J skriva se Java inačica namijenjena Blu-ray čitačima, pomoću koje se pokreću interaktivni izbornici implementirani na Blu-ray medije. Za razliku od BD medija, kod DVD-a je ovo izvedeno pomoću unaprijed renderiranih segmenata koji se biraju preko početnih kadrova segmenata vidljivih u izborniku.

Vrste Blu-ray medija i uređaja

U osnovnom obliku postoji SL (Single-layer) BD i DL (Dual-layer) BD, odnosno Blu-ray diskovi s jednim slojem podataka i dva sloja podataka. U SL izvedbi BD ima kapacitet 25 GB, dok je kod DL duplo veći kapacitet, odnosno 50 GB. Radi se o diskovima promjera 12 centimetara. Također postoje i izvedbe diskova na koje se mogu zapisivati podatci (R), odnosno zapisivati i brisati (RE, slično kao RW kod CD/DVD diskova). Najveća teoretska brzina zapisa na diskove je 12x (pri tome 1x iznosi oko 4,5 MB/s). Razlog tome je sličan kao i kod starijih diskova, prevelika brzina vrtnje (u ovom slučaju oko 10.000 okretaja u minuti) uzrokuje veliki broj grešaka pa je disk teško čitljiv. Osim osnovne izvedbe postoje još i Mini-BD, BD9 i BD5, te u razvojnoj fazi BD-R LTH.

Iako je 50 GB za dual-layer inačicu diska velik prostor, proizvođači rade na proširivanju toga prostora. Tako se trenutno razvija disk kapaciteta 100 GB koji ima 4 sloja za zapis podataka (svaki kapaciteta 25 GB), dok TDK razvija diskove kapaciteta 200 GB (6 slojeva kapaciteta 33 GB). U principu, postoje dvije vrste uređaja koji podržavaju Blu-ray format. To su uređaji vezani uz računala te samostalni uređaji koje spajamo na TV prijamnike. No, zbog Sonyjeve podrške tu je i igraća konzola PlayStation 3 koja također može poslužiti kao reproduktor materijala sa BD diskova. Svi Blu-ray reporoduktori podržavaju i stare formate, tako da mogu čitati i zapisivati i na CD i DVD diskove.

Vanjske poveznice