Blog

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Blog je ublikacija na Internetu (Webu) koja sadrži prvenstveno periodičke članke u obrnutom vremenskom sljedu - najnoviji članci nalaze se na vrhu stranice.

Blogovi mogu biti individualni i kolaborativni. Terminološki za sada nema dinstinkcijee kao u engleskom jeziku gdje se termin weblog češće koristi za kolaborativne, a blog za individualne projekte. Mogu biti u obliku časopisa, tematski, osobni. Mogu biti povezani u skupine, tematski ili vezano uz domenu koju se nalaze - blogosfera. Šire rasprostranjen u hrvatskoj pojavom domaćih web stranica 2004. godine. Prvi hrvatski blog je bio mojblog.com koji se pojavio u proljeće 2004, a početkom svibnja rad počinje i blog.hr koji je povezan sa e-zine monitor.hr te uz medijsku promociju u masovnim medijima postiže veliku popularnost.

Tipologija blogova

  • Internet dnevnici osobnog karaktera, opisuju svakodnevne aktivnosti autora
  • Dnevnici pojedinih manifastacija, popularnih emisija masovnih medija
  • e-zine časopisi u formi bloga (primjer monitor.hr)
  • Tematski blogovi koje vode pojedinci - primjerice filmske kritike, recenzija kompjutorskih programa itd.
  • Pjesnički blogovi (primjer portal blog poezije)
  • Priče (primjer priče s blogerske strane weba)
  • Putopisni blog (primjer blogomobil)
  • Blogovi koje vode popularne javne osobe u sklopu propagandnih aktivnosti
  • Promotivni blogovi
  • Političke kampanje na blogovima

Što nije blog?

Osobne stranice u blog formi - koristi se blog alat, ali je rezultat statična stranica. Veliki porast blogovi mogu zahvaliti padu interesa za masovne medije. U Sjedinjenim Američkim Državama, gledanost nacionalnih TV mreža te tiskanih medija je u znatnom padu. Karakteristično je da se publika okrenula većem broju kabelskih kanala, a izdavaštvo je krenulo u smjeru mikro publikacija. Neprofitni autori kao i autori na početku svog stvaralačkog rada često se zanimaju za kolaborativne projekte u koje se ubrajaju i blogovi. Nagli porast popularnosti ubrzo po pokretanju alata na hrvatskom jeziku upućuje na pomodni karakter razvoja blogosfere u Hrvatskoj.

Kako napraviti vlastiti blog?

Napraviti vlastiti blog i održavati ga može svatko tko ima računalo i pristup Internetu. Ne morate ništa znati o programiranju i web dizajniranju, samo trebate imati malo viška vremena i volje. Na svome blogu možete pisati o čemu god želite, o sportu, kulturi, računalima, možete napisati neko svoje mišljenje ili doživljaje sa nekog putovanja, šta ste danas radili i još mnogo toga.

Blog je u hrvatkoj sve popularniji i popularniji kao i u ostatku svijetu. Tome možemo zahvaliti pad interesa za masovne medije kao što su televizija, radio, novine.

U hrvatskoj ima nekoliko blog servisa, a mi ćemo spomenuti samo tri najveća. To su MojBlog.hr, Blog.hr i Bloger.hr. Svi su oni jako slični ali opet imaju neke male razlike kod kreiranja i održavanja bloga. Za registraciju bloga, potrebno je upisati ime bloga, korisničko ime, lozinku te e-mail adresu.

Vanjske poveznice