Apple

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Apple Inc.
Apple logo.jpg
Osnovana 1976.
Sjedište Cupertino, California, SAD
Direktor Steven Jobs
Proizvodi osobna računala, iPod, iPhone
Web stranica Apple Inc.

Apple (Apple, Inc.) Vidi još: Macintosh, je američka tvrtka koju su 1976. godine u Cupertinu osnovali Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne. To je, pored HP-a, Oraclea, Microsofta, još jedna u nizu uspješnih tvrtki koje su osnovane "u garaži". Apple je danas renomirani proizvođač računala, periferijske opreme, softvera, glazbenih reproduktora i mobilnih telefona. Tijekom svog postojanja, tvrtka je često izazivala kontroverze i pokretala revolucije u branši. Zbog svoje poslovne filozofije, jedinstvenog pristupa dizajniranju računala i softvera te iznimno originalnih marketinških kampanja izgradila je neponovljiv image u industriji i stekla veliki broj lojalnih poklonika širom svijeta. Tvrtka danas zapošljava oko 20 000 zaposlenika i ima godišnji promet od 24 milijarde dolara.

Povijest

Apple I

Trojac Jobs, Wozniak i Wayne osnovali su tvrtku s ciljem razvoja i prodaje osobnog računala Apple I. Ronald Wayne ubrzo je prodao svoj udio Jobsu i Wozniaku i napustio projekt. Za razliku od ostalih osobnih računala tog doba, koja su se prodavala u dijelovima, Apple I se prodavao kao sklopljena elektronska cjelina sa oko 30 čipova. Da bi ga mogli koristiti, kupci su morali nabaviti još i kućište, izvor napajanja, tipkovnicu i monitor. Ukupno je proizvedeno oko 200 računala a prodavala su se po cijeni od 666,66 dolara. Procjenjuje se da je do danas sačuvano između 30 i 50 komada ovih računala, koja su sada kolekcionarski predmeti. Poznato je da je 1999. godine jedan primjerak prodan na aukciji za 50 000 dolara.

Lisa

Računalo Apple Lisa
Projekt Lisa započet je 1978. godine kako bi se razvilo napredno osobno računalo s grafičkim korisničkim sučeljem. Na tržištu se pojavila 1981. godine u konfiguraciji s procesorom na 5 Mhz, jednim megabajtom RAM memorije, 5,25 inčnim disketnim pogonom kapaciteta 781 kb i cijenom od 9 995 dolara. Uz računalo se mogao dokupiti tvrdi disk kapaciteta 5 ili 10 MB, Lisa je donijela brojne nove značajke koje do tada nisu bile primijenjene ni u jednom računalu. Neke od njih su zaštićena memorija, operativni sustav koji se učitavao sa tvrdog diska, ugrađeni čuvar zaslona, podrška za do 2 megabajta RAM memorije i zaslon visoke razlučivosti. To je bilo i prvo računalo s kojim se koristio miš. Izgrađena je oko procesora Motorola 68000 koji je radio na 5 MHz. Operativni sustav za Lisu koristio je kooperativni multitasking i virtualnu memoriju.

Iako je za svoje vrijeme bilo vrlo napredno, računalo nije postiglo veliki uspijeh, prije svega zbog visoke početne cijene, ali i pojave računala IBM PC. 1989. godine tvrtka je otpisala i odložila na otpad oko 2700 neprodanih računala.

Macintosh

Macintosh 128k s dodatnom disketnom jedinicom
Projekt Macintosh pokrenula je skupina zaposlenika s Jefom Raskinom na čelu krajem 70-ih godina 20. stoljeća. Cilj je bio izraditi jeftino i jednostavno računalo za prosječnog korisnika. Pod komercijalnim nazivom Macintosh proizvedeno je nekoliko modela u periodu između 1984. i 1989. godine.

Prvi u nizu modela bio je Macintosh 128k. Računalo se počelo prodavati 24. siječnja 1984. godine popraćeno ogromnom marketinškom kampanjom. U okviru marketinške kampanje emitiran je čuveni reklamni spot 1984, zakupljene sve reklamne stranice u jednom broju časopisa Newsweek pa je čak i održana reklamna akcija u kojoj su potencijalni kupci mogli odnijeti računalo kući, koristiti ga jedan dan i zatim vratiti ili kupiti. Prvi Macintosh imao je 128 kb radne memorije, pokretao ga je procesor Motorola 68000 na radnom taktu od 8 MHz i bio je smješten u jednodjelnom kućištu zajedno s monokromatskim monitorom rezolucije 512x342 piksela. Računalo je pokretao grafički operativni sustav pod nazivom System 1.0 s aplikacijom Finder koja je prikazivala radnu površinu (Desktop) i koristila se za rad s datotekama. Pored operativnog sustava, uz računalo su se isporučivale i dvije aplikacije: Paint (jednostavni program za obradu slika) i MacWrite - program za obradu teksta.

Proizvodi

Mac Pro

Apple Mac Pro
Mac Pro je računalo iz Appleove linije profesionalnih radnih stanica. Predstavljeno je javnosti na konferenciji Worldwide Developers Conference u kolovozu 2006. godine. Temelji se na Intelovim četverojezgrenim procesorima Xeon i ujedno je i zadnji model Appleovih računala koji je prešao na Intel platformu. S ovim modelom Apple se pozicionirao kao vodeći proizvođač radnih stanica za nelinearnu obradu videomaterijala. Mac Pro donio je nekoliko važnih poboljšanja u odnosu na prethodnika – Power Mac G5. Prije svega, Mac Pro koristi Intelov procesor i skup čipova što osigurava višestruko bolje performanse, toliko zahtijevane u profesionalnim primjenama. S obzirom da Xeon čipovi odaju višestruko manje topline nego procesori G5, to je omogućilo smanjivanje sustava za hlađenje čime je oslobođen prostor za dodani optički uređaj i tvrde diskove. Ujedno je i smanjena razina buke koju računalo proizvodi jer se za aktivno hlađenje koriste manji ventilatori koji se sporije vrte. Ova radna stanica koristi standardne komponente i može se konfigurirati na veliki broj načina. Apple nudi tri osnovna modela i ogroman broj opcija nadogradnje koje omogućavaju sastavljanje modela po željama kupca. Na ovo računalo, osim podrazumijevanog operativnog sustava Mac OS X 10.5 mogu se instalirati i brojni drugi operativni sustavi kao što su Windows XP i Vista, Linux, x86 Solaris, DOS, BeOS i BSD.

MacBook Pro

Apple MacBook Pro
Mac Book Pro je Appleova linija profesionalnih prijenosnih računala. Predstavljena je u siječnju 2006. godine na konferenciji Macworld Expo i među prvim je Appleovim računalima u kojima su upotrijebljeni mikroprocesori tvrtke Intel. Nudi se u tri konfiguracije – dvije sa zaslonom veličine 15,4 inča te jednoj sa zaslonom veličine 17 inča. Kućište računala izrađeno je od brušenog aluminija. S lijeve strane nalazi se Appleov novi MagSafe priključak za napajanje koji se lako odvaja u slučaju da netko zapne za kabel i tako sprječava oštećenja. LCD zasloni veličine 15,4 inča koriste LED tehnologiju za pozadinsko osvjetljenje koja je manje štetno za okoliš i ne sadrži živu. Iznad zaslona ugrađena je iSight kamera. U blizini tipkovnice nalazi se senzor osvjetljenosti ambijenta koji po potrebi uključuje i regulira osvjetljenje tipki. Računala pokreću procesori Intel Core 2 Duo na radnim taktovima od 2,4 GHz, 2,5 GHz ili 2, 6 GHz a standardno je ugrađeno 2 GB DDR2 memorije. Mac Book Pro se može naručiti sa tvrdim diskovima kapaciteta 200, 250 ili 300 GB (samo model sa 17-inčnim zaslonom). U sve tri varijante ugrađuje se grafička kartica nVidia Geforce 8600M GT sa 256 ili 512 MB memorije. Sa lijeve i desne strane kućišta raspoređeni su USB, FireWire 400, FireWire 800, ExpressCard/34, DVI, S/PDIF, Gigabit Ethernet, te analogni ulazno/izlazni audio priključci. Računala su opremljena i za bežično povezivanje po Wi-Fi standardima 802.11/b/g/n te Bluetooth.

MacBook

Apple MacBook
Prijenosna računala iz linije Mac Book namijenjena su manje zahtjevnim korisnicima. Posebno su popularna među studentima jer nude dobre performanse po povoljnoj cijeni. Temeljena su na Intelovom Procesoru Core 2 Duo na 2,1 GHz ili 2,4 GHz i 13,3-inčnom sjajnom LCD zaslonu. Računalo je smješteno u bijelo ili crno plastično kućište koje je vrlo otporno na udarce i oštećenja. Tipkovnica je vrlo neobičnog dizajna, sa naizgled velikim razmakom između kvadratnih tipki niskog profila. Mnogim korisnicima trebalo je izvjesno vrijeme da se priviknu na novi dizajn koji je kasnije primijenjen i na tipkovnice za stolna računala. MacBook nema klasičnu kopču za zatvaranje poklopca, već se za to koriste jaki magneti. Iznad zaslona ugrađena je iSight videokamera. S lijeve strane kućišta raspoređeni su ulazno-izlazni priključci: mini-DVI, Gigabit Ethernet, USB 2.0, FireWire 400, izlaz za slušalice i MagSafe magnetni priključak za napajanje. Unutar računala ugrađen je senzor naglih pokreta koji u slučaju pada trenutačno prekida napajanje tvrdog diska i parkira glave za čitanje i pisanje, čime se sprječava oštećenje diska i gubitak podataka. Računalo se standardno isporučuje sa 1 GB radne memorije, tvrdim diskom kapaciteta 120, 160 ili 250 GB, kombiniranim DVD/CDRW (DVD čitač, CD čitač i pisač) ili Superdrive (CD/DVD čitač i pisač) optičkim pogonom, integriranim Intel GMA X3100 grafičkim sustavom te komponentama za bežično povezivanje po Wi-Fi standardima 802.11 b/g/n i Bluetooth.

MacBook Air

MacBook Air - najtanji prijenosnik na svijetu
MacBook Air je najnoviji član obitelji Appleovih prijenosnika. Predstavljeno je javnosti 15.1.2008. godine na konferenciji Macworld Expo u San Franciscu. Kao i svi ostali Appleovi proizvodi, i MacBook Air donosi nekoliko novih značajki. To je najtanje prijenosno računalo na svijetu, debelo samo 1,93 cm ( na jadebljem mjestu). Da bi se to postiglo izostavljene su neke komponente, tako da MacBook Air nema optičku jedinicu, Ethernet priključak, modemski priključak a neki priključci su modificirani kako bi se uklopili u zadane dimenzije. Zaslon ima dijagonalu 13.3 inča i koristi LED tehnologiju. To je omogućilo smanjenje potrošnje energije, ali i izradu tanjeg zaslona, što se odlično uklopilo u dizajnersku filozofiju koja stoji iza ovog računala. Računalo pogoni mikroprocesor Intel Core 2 Duo na 1,6 GHz ili 1,8 GHz čije je kućite posebno za ugradnju u ovo računalo umanjeno na 60% standardne veličine. Za pohranu podataka namijenjen je 1,8-inčni tvrdi disk kapaciteta 80 GB koji se opcionalno može zamijeniti SSD diskom kapaciteta 64 GB. Lithium Polymer baterija osigurava autonomiju do najviše 5 sati.

Da bi se nadoknadio nedostatak optičkog pogona, Appleovi programeri razvili su program koji se instalira na drugo Apple ili PC računalo i omogućava dijeljenje DVD čitača/pisača sa MacBook Airom.

Novi MacBook Air ujedno je i ekološki prihvatljivo računalo. Smješteno je u kućište od aluminija koji se lako reciklira. LCD zaslon sa LED pozadinskim osvjetljenjem troši manje električne energije, ne sadrži živu i prekriven je staklom u čijoj se proizvodnji ne koristi bor. Kabeli u unutrašnjosti više nisu izrađeni od PVC-a a volumen ambalaže od recikliranog kartona i stiropora smanjen je za 56% u odnosu na pakiranje računala MacBook.

Vanjske poveznice