Android OS

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Android Logo.
Android je operativni sustav za mobilne telefone i tablet računala. Razvoj paltforme Android započela je 2003. godine tvrtka Android, Inc. koju je osnovala grupa entuzijasta iz nekoliko tehnoloških giganata kako bi radili na razvoju svoje vizije mobilnih uređaja potpuno prilagodljivih korisniku. Tvrtku Android, Inc je 2005. godine kupio Google i od tada posluje u njenom sastavu. Operativni sustav Android danas se razvija u okviru saveza Open Headset Alliance čiji su članovi najpoznatije tehnološke i telekomunikacijske tvrtke a u kojem dominantnu ulogu ima Google. Prva službena verzija objavljena je krajem rujna 2008. godine pod Apache licencom otvorenog izvornog koda.

Android arhitektura temelji se na posebno prilagođenoj Linux jezgri, upravljačkim programima, bibliotekama i API-jima napisanim u C-u i aplikacijama napisanim u Javi.

Veliki broj programera razvija aplikacije za Android koje proširuju funkcionalnost uređaja. Danas je u trgovini aplikacija za Android (Android Store) dostupno više od 300 000 aplikacija (prema podacima iz studenog 2011.) a od otvaranja trgovine ukupno je ostvareno više od deset milijardi preuzimanja.

Android je danas najpopularniji operativni sustav za mobilne uređaje sa više od 700 000 aktivacija dnevno. Prema procjenama, u studenom 2011. godine u upotrebi je bilo više od 200 milijuna uređaja s Android operativnim sustavom.


Vanjske poveznice