Amazon Kindle

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Amazon Kindle čitač.
Amazon Kindle je softverska i hardverska platforma za čitanje elektroničkih knjiga i drugih digitalnih medija. Tvorac platforme je Lab126, podružnica tvrtke Amazon.com. Prva generacija Kindlea pojavila se na tržištu 2007, a druga u veljači 2009. godine. Ovo nije jedini elektronični čitač u svjetskoj ponudi. Amazonov najveći konkurent, Barnes & Noble ima svoj elektronični čitač, Barnes & Noble nook. Drugi čitači su: Sony Reader, CyBook, Hanlin e-Reader i iLiad.

Prvi Amazonov Kindle, rasprodan gotovo istog dana kad se pojavio u prodaji, u studenom 2007, imao je crno-bijeli zaslon s dijagonalom od 6 inča i 250 MB interne memorije, te vanjskom SD memorijskom karticom. Ovaj Kindle se mogao napuniti s maksimalno 200 knjiga bez ilustracija.

Novi, poboljšan Amazon Kindle iz veljače 2009, ima trajniju bateriju i mnoge druge bitno unaprijeđene značajke: 2 GB interne memorije, mogućnost preuzimanja do 1500 knjiga bez ilustracije, brže osvježavanje stranica, te manju debljinu od 9,1 mm.

Trenutačno je na tržištu dostupna međunarodna verzija Kindlea, vrlo slična inačici Kindle 2, a koja radi na mrežama GSM, 3G i EDGE preko kojih se može bežično preuzimati sadržaj namijenjen samo za Kindle u odgovarajućem formatu (AZW). Sadržaj se može preuzeti i direktno s računala u drugim formatima.

Cijena preuzimanja elektroničke knjige je $10, a zasad je dostupno oko 300 000 knjiga iz Amazonove prodajne baze, te iz još nekih drugih izvora sa znatno manjom ponudom. Osim knjiga, čitateljima su na raspolaganju i časopisi, čije se preuzimanje također naplaćuje.

Čitatelji imaju ograničenu mogućnost pretraživanja sadržaja, upisivanja komentara, mijenjanja veličine slova, isticanje dijelova teksta itd.

Vanjske poveznice