Amazon.com

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Amazon.com, Inc.
Amazon logo.jpg
Osnovana 1994.
Sjedište Seattle, Washington, SAD
Direktor Jeff Bezos
Proizvodi knjige, softver, multimedija
Web stranica Amazon.com

Amazon.com je tvrtka koja se bavi e-trgovinom. Sjedište tvrtke je u Seattleu, u američkoj državi Washington. Na početku samo on-line knjižara, Amazon.com se s godinama razvio u veliku međunarodnu tvrtku koja osim literature danas ima raznovrsnu ponudu: od glazbe i filmova, preko video-igara i računalnog softver, do igračaka i pokućstva. Amazon.com nudi kao jedan od svojih najatraktivnijih proizvoda e-čitač Kindle.

Povijest tvrtke

Amazon.com je osnovao Jeff Bezos 1994. godine. Za razliku od ostalih dot.com tvrtki koje su tijekom devedesetih godina doživjele neslućeno brz uspjeh da bi, jednako brzo, puknule kao mjehur od sapunice (otuda i naziv toga fenomena, dot.com bubble), Amazon.com je napredovao polako ali je uspio preživjeti to turbulentno vrijeme i zabilježiti prvi financijski uspjeh 2001. godine.

Bezos je prepoznao i usvojio trend on-line prodaje koji tvrtkama omogućuje mnogo veću ponudu nego klasičnim knjižarama. Zbog promoviranja on-line kupovine, 1999. godine časopis Time prograsio je Bezosa za osobu godine.

Portal Amazon.com

Portal Amazon.com jedan je najposjećenijih Internet portala koji godišnje posjeti preko milijardu posjetitelja. Na portalu Amazon.com čitatelji mogu kupovati proizvode, komentirati ih, ocjenjivati, pregledavati te pretraživati sadržaj knjiga. Ispis sadržaja je ograničen da se ne bi prekršila autorska prava.

Vanjske poveznice