Alatna traka

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Alatne trake su grafički prikaz naredbi prilagođeni za jednostavan i učinkovit pristup osnovnim naredbama aplikacija. Stavke alatne trake koje izvršavaju naredbe mogu biti gumbi, okviri za izbor, tekstualni okviri, padajući izbornici, menu gumbi (nekoliko međusobno povezanih naredbi) te split gumbi (nekoliko međusobno povezanih naredbi gdje korisnik može odabrati najčešće korištenu naredbu izravno pritiskom na gumb, odnosno odabrati neku drugu naredbu s padajućeg izbornika vezanu uz taj gumb). Postavljanjem pokazivača miša na određenu stavku alatne trake ispod strelice miša pojavljuje se opis naredbe koju ta stavka predstavlja.

Stavke alatne trake.

Primjer alatne trake je Microsoft Word alatna traka s ikonama za otvaranje, spremanje i ispis dokumenata, promjenu fonta, veličine i stila teksta.

Microsoft Word 2003 alatna traka.

Web preglednici, poput Internet Explorera, također sadrže alatnu traku u svakom otvorenom prozoru. Stavke ovih traka su na primjer Natrag i Naprijed, Početna stranica te polje za upis adrese. Neki preglednici omogućuju prilagodbu stavaka u alatnoj traci desnim klikom u traci i odabirom "Customize ..." ili odabirom opcije "Customize Toolbar" u postavkama preglednika.

Internet Explorer alatna traka.

Za razliku od trake izbornika koja sadrži sve naredbe dostupne u aplikaciji, alatna traka sadrži samo najčešće korištene naredbe. Klikom na stavku u alatnoj traci naredba se izvršava trenutno, dok stavka trake izbornika može zahtijevati dodatne korake u izvršavanju same naredbe, od navigacije do stavke u izborniku i do dodatnog definiranja parametara u izvršenju naredbe.

Alatne trake su prilagodljive i omogućavaju dodavanje i brisanje stavaka prema potrebi. Kao dio korisničkog sučelja najčešće su smještene neposredno ispod trake izbornika ili uz rubove aplikacije. Tako pozicionirane alatne trake mogu biti u jednom ili više redaka, odnosno stupaca, ovisno o položaju u prozoru aplikacije. Alatne trake u istom retku (stupcu) mogu se preklapati, a smanjivanjem i prilagodbom veličine jedne od njih prikazujemo više mogućnosti druge.

Alatne trake mogu biti i plutajuće što znači da ih korisnik može smjestiti na različite položaje u prozoru aplikacije. Na primjer, plutajuće alatne trake su uobičajene u grafičkim aplikacijama gdje se najčešće premještaju u područje bliže objektu koji se crta. Plutajućoj alatnoj traci može se mijenjati oblik i veličina. Također, alatna se traka može i isključiti tako da nije vidljiva u prozoru aplikacije.

Plutajuća alatna traka.

Pojedine alatne trake automatski se pojavljuju u prozoru aplikacije kada obavljamo određeni zadatak. Npr. kada u Microsoft Wordu označimo sliku, pojavi se alatna traka s naredbama za uređivanje slike.

Osim alatnih traka koje standardno dolaze s operacijskim sustavom ili aplikacijama, postoje i dodatne alatne trake koje se mogu instalirati. Funkcije takvih alatnih traka mogu, na primjer, uključivati brzi pristup vijestima, sportu, vremenu, brzi pristup omiljenim lokacijama i brže pretraživanje.

Ribbon, novi način izgradnje grafičkog korisničkog sučelja aplikacija, sadrži skup alatnih traka s vizualno prikazanim stavkama grupiranim ovisno o funkcionalnosti koje pružaju. Ribbon na jednom području objedinjuje funkcionalnosti trake izbornike, alatnih traka i padajućih izbornika.

Ribbon.