Ajax

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Asynchronous JavaScript and XML ili AJAX je skup povezanih tehnologija za razvoj web aplikacija. Korištenje tih tehnika razvoja povećava interaktivnost na stranicama, a za prezentaciju se najčešće koristi CSS. Moguće ih je koristiti sa serverskim tehnologijama, no najčešće se sve odvija klijentski, bez potrebe za ponovnim učitavanjem podataka i dodatnim prijenosom od servera.

Povijest

Iako je termin AJAX uveden tek 2005. godine, alternativne tehnike za asinkroni prikaz sadržaja datiraju još iz sredine 90-ih. Java apleti predstavljeni su s prvom inačicom Java programskog jezika 1995. godine. Godinu kasnije Internet Explorer uveo je Frame element u HTML. Godine 1999. Microsoft je kreirao XMLHttpRequest objekt kao ActiveX kontrolu u Internet Exploreru 5.

Tehnologije

Termin Ajax u stvari predstavlja široku lepezu web tehnologija koje se upotrebljavaju za implementaciju web aplikacija koje komuniciraju sa serverom u pozadini, a bez utjecaja na trenutno stanje web stranice. Tako se Ajax može referirati na:

1. XHTML i CSS za prezentacije

2. DOM (Document Object Model) za prikaz dinamičkih elemenata i interakciju

3. XML i XSLT za međuizmjenu, manipulaciju i prikaz sadržaja

4. XMLHttpRequest objekt za asinkronu komunikaciju

5. JavaScript za objedinjavanje svih spomenutih tehnologija


Prednosti

Korištenjem Ajaxa, web aplikacija koristi i zahtjeva od servera samo onaj sadržaj koji treba biti ažuriran. Time se smanjuje bandwith i znatno skraćuje vrijeme učitavanje. Osim toga, upotreba asinkronih zahtjeva omogućuje sučelju klijentskog web pretraživača daleko veću interaktivnost i brže odgovaranje na inputove. I na koncu, korištenje Ajaxa smanjuje vrijeme potrebne konekcije sa serverom.


Nedostaci

Dinamički kreirane stranice koje koriste Ajax history stavka web pretraživača ne registrira automatski. Drugim riječima, klik na back gumb na browseru, ne znači automatski da će se otvoriti prvotni izgled Ajax web stranice. Osim toga, iz razloga što mnogi web crawleri ne izvršavaju JavaScript kód, web aplikacije trebaju ponuditi alternativu kako bi pretraživački servisi uspješno indeksirali željenu web strancu.


Vanjske poveznice

O implementaciji AJAX tehnologije više na VidiLabu