Adobe Systems

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Adobe Systems, Inc.
Adobe logo.jpg
Osnovana 1982.
Sjedište San Jose, California, SAD
Direktor Shantanu Narayen
Proizvodi Grafički, video i web alati.
Web stranica Adobe Systems, Inc.

Adobe Systems, Inc. je softverska tvrtka specijalizirana za proizvodnju softvera za grafičku i dizajnersku industriju. Tvrtka je osnovana 1982. godine u San Joseu, California gdje joj je i danas sjedište. Danas je to jedna od najvećih računalnih tvrtki na svijetu čiji su proizvodi doprinjeli razvoju brojnih grana industrije. Od samog početka tvrtka se fokusirala na razvoj programa koji se koriste u grafičkom dizajnu i pripremi tiska. Kada je 2005. godine kupila tvrtku Macromedia, tvrtka Adobe je svoj fokus proširila i na programe za izradu Web stranica i animacija. Poznata je i po svom tipografskom studiju iz kojeg su potekla brojna vrhunska tipografska pisma.

Tvrtku su 1982. godine osnovali John Warnock i Charles Geschke nakon što su napustili Xerox PARC da bi se posvetili razvoju jezika za opisivanje stranica PostScript. Adobe danas zapošljava više od 7 000 zaposlenika u uredima i razvojnim centrima širom svijeta.

Povijest

Prije nego što su pokrenuli vlastitu tvrtku, John Warnock i Charles Gesche bili su zaposlenici istraživačkog centra tvrtke Xerox u Palo Altu i radili su na razvoju grafičkih sustava neovisnih o uređajima i printera kako bi se osiguralo što točniji prijenos slike i teksta sa zaslona na papir. U tom istraživanju prepoznali su potencijale za ravoj novog biznisa te su 1982. godine osnovali tvrtku Adobe Systems.

Prvi komercijalni proizvod tvrtke bio je jezik za opisivanje stranice neovisan o uređaju koji su nazvali PostScript. 1984. godine licencirali su jezik tvrtki Apple koja je na njemu utemljila svoj prvi laserski pisač Apple Laser Writer i tako dala bitan doprinos razvoju tehnologije pripreme tiska.

U to vrijeme, osim jezika PostScript u Adobeu su radili na dizajniranju digitalnih tipografskih pisama (fontova) koje su objavljivali u zatvorenom formatu Type1. Istovremeno je tvrtka Apple razvila format TrueType za digitalna pisma i licencirala ga Microsoftu gdje je, zajedno sa operativnim sustavom Windows, doživio veliki komercijalni uspjeh. Adobe je na to odgovorila objavljivanjem specifikacije formata Type1 i objavljivanjem programa Adobe Type Manager koji je omogućavao mijenjanje veličine rasterskih Type1 pisama na zaslonima i ispis na pisačima koji nisu podržavali PostScript. 1996. godine Adobe i Microsoft su zajednički objavili format OpenType koji obuhvaća bitne značajke svih postojećih formata te donosi nova bitna unaprjeđenja digitalne tipografije.

1987. godine objavljena je prva inačica programa za vektorsko crtanje Adobe Illustrator za Macintosh. Nastao je na temelju internih programa koje su u Adobeu koristili za dizajniranje tipografskih pisama. Illustrator je donio brojne nove mogućnosti poput Bézierovih krivulja i preciznog ispisa na PostScript pisačima.

Adobe Photoshop se prvi put pojavljuje 1988. godine kao dodatak za Illustrator koji je omogućavao obradu rasterskih slika u tom programu. 1990. godine objavljen je Photoshop 1.0 za Macintosh koji će posatiti najveći komercijalni uspjeh i Adobeu omogućiti da postane predvodnik u području računalne grafike, dizajna i pripreme tiska.

1993. godine Adobe je predstavio Portable Document Format (PDF) koji je danas jedan od najpopularnijih formata za objavljivanje raznih dokumenata koji kombiniraju rastersku grafiku, vektorsku grafiku i tekst. PDF je format neovisan o hardveru, softveru i operativnom sustavu. Zajedno s formatom, Adobe je objavio i dvije aplikacije za izravnu manipluaciju PDF datotekama. To su Adobe Reader (ranije Adobe Acrobat Reader) koja omogućava samo pregled i ispis PDF dokumenata te Adobe Acrobat (ranije Adobe Acrobat Pro) pomoću kojeg je u određenoj mjeri moguće uređivati sadržaj PDF dokumenta te u njega unositi napomene i bilješke.

1999. godine Adobe je objavio svoj prvi novi proizvod poslije više godina - Adobe InDesign, program za profesionalnu pripremu tiska. Program je razvijan od početka kako bi se ponudila potpuno nova aplikacija s podrškom za najnovije standarde i formate. Tijekom višegodišnje bitke oduzela je višegodišnji primat konkurentskom programu QuarkXPress.

2005 godine Adobe je za 3,4 milijarde dolara kupio konkurentsku tvrtku Macromedia koja je razvijala softver i tehnologije orijentirane ka Webu. Time je Adobe upotpunio svoju ponudu i alatima za dizajniranje Web stanica (program Dreamweaver), izradu animacija za Web (tehnologija Flash) poslužiteljskom platformom (Cold Fusion), izradu ilustracija (program Fireworks), izradu multimedijalnih interaktivnih sadržaja (program Director) i mnogim drugim.

Glavni proizvodi

  • Adobe Photoshop je vodeći program za obradu rasterskih slika. Prva inačica objavljena je 1990. godine za platformu Macintosh. Photoshop omogućava uređivanje rasterskih fotografija spremljenih u brojnim formatima. Osim osnovnih operacija poput mijenjanja veličine i rezolucije slike, Photoshop omogućava i podešavanje tonova, retuširanje brojnim alatima, primjenu filtara, rad sa slojevima i maskama itd. Iako je primarno namijenjen uređivanju rasterskih fotograija, Photoshop može otvarati i uvoziti i vektorske formate.
  • Adobe Illustrator je program za vektorsko crtanje. Prva inačica objavljena je 1988. godine za platformu Macintosh. Zbog određenih marketinških i tehnoloških propusta Illustrator nikada nije dosegnu zavidnu popularnost te je uvijek bio u sjeni konkurentskog programa CorelDraw.
  • Adobe InDesign je vodeći program za profesionalnu pripremu tiska. Prva inačica objavljena je 1999. godine. Od tada InDesign dulji niz godina vodi žestoku bitku protiv konkurentskog programa QuarkXPress kako bi preoteo poziciju najpopularnijeg programa za pripremu tiska. Adobe InDesign razvijan je od početka što mu je omogućilo da odmah ponudi najnovije tehnike i tehnologije te uvijek bude jedan korak ispred konkurencije. InDesign je danas dominantna platforma za pripremu tiska.
  • Adobe Dreamweaver je WYSIWYG editor Web stranica. Postao je dio Adobeovog proizvodnog programa 2005. kada je ta tvrtka kupila tvrtku Macromedia. Dreamweaver je bio i ostao najpopularniji program za izradu statičkih Web stranica.
  • Adobe Flash je tehnologija izrade animacija također naslijeđena od tvrtke Macromedia. Flash je izvorno bio zamišljen kao tehnologija za izradu animacija za Web, ali je u međuvremenu proširena brojnim drugim mogućnostima pa se Flash danas koristi za izradu filmskih reklama, crtanih filmova te interaktivnih multimedijalnih sadržaja.
  • Adobe PDF je otvoreni format za oblikovanje dokumenata sastavljenih od rasterskih slika, vektorskih slika i teksta. S obzirom da PDF dokumenti izgledaju identično bilo da su prikazani na zaslonu, ispisani na uredskom pisaču ili tiskani na profesionalnim tiskarskim strojevima, ovaj format iznimno je popularan za razmjenu dokumenata, arhiviranje, objavljivanje na Webu te kao format za isporuku materijala u tksaru.

Vanjske poveznice