Administriranje linux sustava

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Administriranje Linux Sustava
Administriranje linux sustava.jpg
Autor Tom Adelstein, Bill Lubanovic
Nakladnik knjizara.hr
Broj Stranica 296
Jezik hrvatski
Godina izdanja 2007
ISBN 978-953-95207-12-5
Više informacija knjizara.hr

Iskusnim administratorima sustava koji žele upoznati Linux, kao i povremenim korisnicima koji su se susreli s novim izazovima, Administriranje Linux sustava pruža savjete za upravljanje brojnim sustavima i poslužiteljima. Ova knjiga rezimira korake potrebne za formiranje različitih sustava, od čvorišta za male tvrtke ili kućne urede preko Web i LAN poslužitelja do grozdova sa primijenjneom virtualizacijom i raspoređivanjem opterećenja. Upoznat ćete i alate koji su potrebni za postavljanje i održavanje tih radnih okruženja.

Administriranje Linux sustava je uvod u Linux za UNIX veterane, MCSE inženjere i administratore velikih računala te kao napredni vodič za postojeće Linux administratore kojima je potreban podsjetnik ili žele unaprijediti znanje. Iz ove knjige naučit ćete:

  • Instalirati, konfigurirati, održavati i popravljati DNS poslužitelj korištenjem alata BIND.
  • Postaviti sustav elektroničke pošte za male i velike Web lokacije sa integriranom provjerom identiteta.
  • Instalirati i konfigurirati Apache, PHP i MySQL
  • Povezati računala u groz Apache Web poslužitelja sa ugrađenim raspoređivanjem opterećanja koristeći besplatni Linux Virtual Server.
  • Koristiti Linux virtualizaciju sa Xenom ili VMWareom za izvršavanje više jezgara na istom procesoru te upravljati pristupom memoriji, procesorskom vremenu i uređajima za svaku jezgru.
  • Razvijati skripte i prilagođavati ih svojim potrebama.
  • Spremati rezervne kopije i restaurirati podatke pomoću alata rsync, tar, cdrecord, Amanda i MySQL.

Administriranje Linux sustava obuhvaća mnogo znanja i iskustva. Tijekom svojih istraživanja, autori su riješili mnoge probleme koji do tada nisu bili dokumentirani. To znanje i iskustvo vam ova knjiga prenosi.

O Autorima

Tom Adelstein karijeru je započeo u investicijskoj banci gdje je sa svojim znanjem omogućio razvoj novih usluga. Sada se bavi administriranjem sustava i pisanjem informatičkih priručnika.

Bill Lubanovic je tijekom 70-ih godina razvijao softver za Unix, tijekom 80-ih za grafička korisnička sučelja te tijekom 90-ih za Web. Trenutačno razvija vizualizacijske aplikacije za tvrtku koja se bavi iskorištavanjem energije vjetra.

Vanjske poveznice