ATI Radeon HD 2000 Series

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
ATI Radeon 2900
HD 2000 Series je serija grafičkih kartica tvrtke ATI temeljenih na arhitekturi R600. Proizvodi bazirani na R600 arhitekturi su u mogućnosti u realnom vremenu dekodirati i reproducirati HD (High Definition) multimedijske sadržaje, pa je to bila inspiracija za ime ove arhitekture. Tako najjači model, do sada poznat kao R600, nosi ime HD 2900XT, dok su slabiji modeli HD 2600 i HD 2400 namijenjeni manje zahtjevnim korisnicima. Treba spomenuti da su HD 2600 i HD 2400 zapravo prve grafičke kartice koje su proizvedene u 65 nm proizvodnom procesu.

Unificirani shaderi 2.0

Glavna karakteristika grafičkih kartica temeljenih na R600 arhitekturi je ogromna moć obrade, koju omogućuju unificirani shaderi druge generacije. Prva generacija ovih shadera nalazila se u Xenosu, grafičkom podsustavu koji je upotrijebljen u Xboxu 360. Unificirani shaderi su u mogućnosti obraditi bilo koju vrstu podataka (vertex, pixel ili geometrija), a trenutni način rada svakog shadera odabire hardversko sklopovlje unutar grafičkog procesora. Geometrijski shaderi su nova vrsta shadera koju grafičke kartice moraju imati da bi u potpunosti podržavale DirectX 10 standard, a preko njih je moguće na grafičkoj kartici stvarati, ali i uništavati nove poligone - unutar grafčkog cjevovoda. Drugim riječima, programskim instrukcijama grafička kartica može sama stvoriti ili uništiti dio geometrije, zaobilazeći tako proces učitavanja 3D modela i čekanje na memoriju. HD 2900 XT ima čak 320 unificiranih shader procesora, tzv. stream procesora, što je punih 2,5 puta više od najboljeg konkurentskog proizvoda, GeForce 8800 GTX. Radna frekvencija grafičkog procesora i unificiranih shadera od 740 MHz omogućuje ATI-ju da ostvari 475 GigaFlopsa (milijardi operacija sa pomičnim zarezom) u sekundi što znači da R600 može obaviti 237 milijardi operacija množenja i zbrajanja sa pomičnim zarezom (ova brojka se teoretski udvostručuje na 950 GigaFlopsa u CrossFire modu). To znači da R600 ima više od 1 GigaFlop procesorske snage na jednom kvadratnom milimetru, te da taj isti GigaFlop nudi po cijeni manjoj od jednog američkog dolara. Unificirana arhitektura tako omogućuje ogromne prednosti, a jedna od njih je i podrška za visokorezolucijske teksture od 8192 x 8192 piksela. R600 je podijeljen na 64 grozda, a u jednoj od tih procesirajućih jedinica nalazi se 5 stream procesora od koji svaki može istodobno izvesti 5 operacija množenja i zbrajanja (MAD) sa pomičnim zarezom. Jedna od tih jedinica može obaviti i kompleksnije matematičke izračune (primjerice, sin, cos, exp). Za trenutan način rada svake od jedinica brine se zaseban procesor (Ultra-Threaded Dispatch Processor), koji o tome odlučuje na temelju broja operacija koje se trenutno moraju obaviti (za svaku operaciju, vertex, pixel i geometrijsku postoji zaseban stog u koji se nižu operacije koje treba obaviti).

Ring Bus kontroler

Dijagram grafičkog čipa Radeon R600
Jedan od glavnih aduta ove arhitekture je inovativni memorijski kontroler preko kojega komuniciraju dijelovi grafičkog procesora. Do sada je pri izradi grafičkih kartica uvijek korišten centralizirani pristup, pri čemu je centralna točka pri komunikaciji memorije bio upravo grafički procesor. Radeoni serije X1000 su ovo donekle promijenili, i kod njih je korišten hibridni način izrade u kojem je prvi put uveden RingBus, memorijska autocesta koja kruži oko čitavog cjevovoda. R600 arhitektura u potpunosti preuzima RingBus i napušta hibridni i klasični dizajn, pa tako ovdje imamo "autocestu" ukupne širine 512 bita. R600 je prva grafička kartica koja ima kontroler te širine (konkurentski proizvodi imaju 320-bitne i 384-bitne sabirnice). No, ono po čemu je ovaj kontroler poseban jest upravo decentralizirana komunikacija, pri čemu podaci "kruže" ovim prstenom kao na autocesti, a staju kada podatke treba spremiti u memorijske čipove, ili kada ih treba dodatno obraditi. Ipak, unatoč odličnom dizajnu kontrolera koji zube R600 arhitekture pokazuje tek na rezolucijama iznad 1920 x 1200 sa visokim vrijednostima AA i AF, R600 ostvaruje veći pad performansi od G80 pri povećanju memorijskog opterećenja na nižim rezolucijama, što upućuje na to da je R600 prilično ograničen CPU-om upravo u, za većinu korisnika, najvažnijem segmentu. Budući da 70 - 80% tržišta pokrivaju 17" i 19" LCD monitori s rezolucijom od 1280 x 1024 piksela, činjenica da R600 odlično barata ogromnim rezolucijama postaje irelevantna.

Vanjske poveznice