AMD

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Advanced Micro Devices, Inc.
Amd logo.png
Osnovana 1969.
Sjedište Sunnyvale, California, SAD
Direktor Héctor Ruiz
Proizvodi mikroprocesori, pomoćni čipovi, grafički procesori
Web stranica AMD, Inc.

Advanced Micro Devices (AMD) je svjetski poznati proizvođač mikroprocesora. Ulazi u posao s PC procesorima kada je IBM dao ultimatum Intelu da mora ustupiti svoje proizvodne patente minimalno još jednom proizvođaču. Tako izabrani proizvođač postaje AMD.

Tijekom posljednjih 25 godina veći broj drugih kompanija je pokušao neuspješno ući da područje Intelovih procesora, ali su sve osim AMD doživjele neuspjeh različitog nivoa. Posljednje procesorske borbe do istrebljenja su vođene polovicom devedesetih godina zbog porasta cijena dizajniranja i proizvodnje novih procesora.

U tom razdoblju nemajući u sebi dovoljno snage za tehnološki napredak AMD se prebacio na kupovine. Imajući očito u rukama proizvod (procesor K5) koji nitko ne želi kupiti AMD kupuje kompaniju Nexgen čiji procesor poslije izdaje na tržištu pod imenom K6. Ta odluka je tada ujedno spasila AMD i prebacila njegov fokus na nove saveze i kupovine. Tako je dizajnerski tim Alpha procesora stvorio Athlon procesor koji prvi put izjednačuje računalne snage AMD-a i Intela.

Trenutačno na proizvodnji novih procesora AMD se nalazi u patentnom savezu s tvrtkama IBM i Apple.

Drugi manji samostalni proizvođači procesora kao kompanije Centaur ili Cyrix koji nisu našli spas u tim savezima su propali između 1996. i 1998. godine.

Vanjske poveznice