3dfx

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Logotip tvrtke 3dfx Interactive

3dfx Interactive je bila američka tvrtka osnovana 1994. godine u San Joseu u američkoj državi Kalifornija. Njena je djelatnost bila proizvodnja 3D grafičkih akceleratora i grafičkih kartica. Kao vodeći proizvođač na tom polju krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, 3dfx je obilježio početak ere modernog igranja u 3D okružju. Uslijed brojnih problema, prije svega nesposobnosti nošenja s rivalima, 3dfx je otkupljen 2002. upravo od strane svog najljućeg konkurenta - Nvidia korporacije.

Povijest tvrtke

Prvotni logotip 3dfxa

3dfx Interactive osnovan je 1994. Njihov prvi proizvod, 3D akcelerator Voodoo Graphics (kasnije najčešće zvan Voodoo 1) doživjeo je velik uspjeh i postavio 3dfx na poziciju lidera u novonastaloj industriji 3D ubrzivača. 1997. slijedio je Voodoo Rush, koji je eliminirao potrebu za dodatnom 2D karticom, ali nije dostigao popularnost prvog Voodooa, prije svega zbog nižih 3D performansi. 1998. izlazi Voodoo 2, posljednji 3D ubrzivač iz 3dfxa koji je donio napredak u performansama i mogućnost igranja u rezoluciji 800x600 (za razliku od Voodooa 1, koji nije išao više od 640x480). Zanimljivost u vezi Voodooa 2 je SLI inovacija: mogućnost uparivanja dvije kartice na standardnom PCI slotu, za bolje performanse i mogućnost ostvarivanja razlučivosti od 1024x768 u podržanim 3D igrama. Treba spomenuti kako je u to vrijeme (1996. - 1999.) Glide API osiguravao 3dfxu komparativnu prednost, pošto su ga mnogi proizvođači igara podržavali, a bio je kompatibilan (gotovo) ekskluzivno s Voodoo 1 i Voodoo 2 3D ubrzivačima. Kasnijim razvojem Direct3D-a i OpenGL-a, Glide API pada u zaborav. Krajem 1998. izlazi Voodoo Banshee, grafička kartica koja je pokušala konkurirati progresivnom nVidijinom Riva TNT-u. 1999. zametnula se bitka između 3dfxovog Voodooa 3 i nVidijine Rive TNT 2. Već tada se 3dfxova nemogućnost inovacije i inzistiranje na performansama osjećala, posebice u neuvođenju podrške za 32 bitne boje. Izlaskom Nvidia Geforcea, 3dfx nije bio u stanju odgovoriti. Otvorila se zadnja bojišnica 2000. godine sa Voodoo 4 i Voodoo 5 grafičkim karticama koje su (unatoč nekim zanimljivim inovacijama) izgubile bitku s nVidijinom GeForce 2. To je označilo kraj 3dfxa - Nvidia otkupljuje tvrtku i koristi zanimljive tehnologije iz Voodooa 5 u svojoj GeForce FX seriji kartica, pa nadalje.

Proizvodi

Diamond Monster 3D - najpopularniji model Voodoo 1 grafičkog akceleratora

Sve 3dfxove proizvode možemo podijeliti na 3D akceleratore (kojima je potrebna predinstalirana grafička kartica) i neovisne grafičke kartice. Valja napomenuti kako su tvrtku iznijeli upravo Voodoo 3D akceleratori.

3D akceleratori

Grafičke kartice


Vanjske poveznice