"@ znak"

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
znak @

@ sign (at sign) - znak @ ili jednostavno at (čitati:et)- Simbol koji se koristi u adresama elektroničke pošte za razdvajanje korisničkog imena (username) i domene (domain). Na tipkovnici se dobije kombinacijom tipke AltGr i slova V.
Kratka povijest

Prije nego što je znak @ postao standard na tipkarskim strojevima (1880-tih), zatim znak na QWERTY i QWERTZ tipkovnicama (1940-tih), korišten je, u prilog čemu idu nedavna istraživanja, kao oznaka unutar raznih dokumenata kroz povijest pisane riječi. Ipak, njegovo jednoznačno povijesno značenje je prijeporno. Postoje dvije aktualne lingvističke teorije o prvom pojavljivanju ovog znaka u praktičnoj uporabi. Neki tvrde da se može utvrditi postojanje znaka @ još u 6. ili 7. stoljeću, kada su ga stari učenjaci Latini koristili za latinsku riječ ad – u prijevodu: kod, do ili prema. Kako bi pojednostavili količinu zamaha perom potrebnih za ispisivanje riječi, oni su osmislili ligaturu (kombinaciju dviju ili više riječi) kojom se povećava uspravna linija u slovu „d“ te se zavija desno preko slova „a“.
Prva zabilježena uporaba znaka @, 14.st.
Druga teorija tvrdi da je znak @ povijesno ipak suvremeniji i da se pojavljuje tek u 18. stoljeću – kao simbol korišten u trgovini, a koji je simbolizirao cijenu po komadu robe.

Ipak, istraživanja koja je 2000. godine proveo Giorgio Stabile, profesor povijesti znanosti na talijanskom sveučilištu La Sapienza, dokazuju da je značenje ovog simbola zapravo – amfora (vrč) – koja je služila kao mjera za količinu. Za trgovce 14. stoljeća, amfora je bila standardna glinena posuda za skladištenje i prenošenje vina ili zrnja, a Stabile je u jednom od dokumenata toga vremena pronašao znak @. Prema njemu, korištenje ovog znaka svrhu trgovanja dovodi do suvremenijeg značenja - „po cijeni od“ – čime je objašnjeno pojavljivanje znaka u bankarskim dokumentima u vremenima nakon izvorne uporabe.Suvremena uporaba

Ray Tomlinson je 1972, godine poslao prvo elektroničku poštu, danas poznatu kao e-mail, koristeći znak @ kao naznaku lokacije institucije na koju je poslao poštu. Tomlinson je smatrao da mora postojati simbol koji se standardno ne koristi u ničijem imenu, kako bi se smanjila nečitkost ili konfuzija prilikom dopisivanja. Znak @ za njega je bio logičan izbor, zato jer nije uobičajen u imenovanju, ali i zbog suvremenog značenja „kod, na“ (eng. – „at“) – dakle, „određeni korisnik @ nekoj lokaciji“.