Razlika između inačica stranice World Wide Web

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
(New page: '''World Wide Web''' ili '''Web''' ili samo '''WWW''', je dinamička enciklopedija na Internetu, koja sadrži informacije o svemu. Te informacije se prenose preko protokola koji se zove [[...)
 
 
Redak 1: Redak 1:
'''World Wide Web''' ili '''Web''' ili samo '''WWW''', je dinamička enciklopedija na Internetu, koja sadrži informacije o svemu. Te informacije se prenose preko protokola koji se zove [[HTTP]]. [[HTTP]] je skraćenica od engleskog naziva Hypertext Transfer Protocol. To je [[protokol]], tj. skup pravila koja se koriste za prijenos hipertekst dokumenata (web stranica) između dva računala. Najčešće su traženi sadržaji [[HTML]] dokumenti, tj. web stranice. Web stranica je zapravo tekst kodiran [[HTML]] jezikom, koji sadrži [[poveznice]] ([[link]]-ove), a može sadržavati i slike te audio i video zapise. Dok je web sajt (engl. website) skup smisleno povezanih web stranica koje se nalaze na nekom web serveru. Pregledavanje ovih stranica se vrši putem posebnih programa, tzv. [[Internet]] preglednika.
+
'''World Wide Web''' ili '''Web''' ili samo '''WWW''', je dinamička enciklopedija na Internetu, koja sadrži informacije o svemu. Te informacije se prenose preko protokola koji se zove [[HTTP]]. HTTP je skraćenica od engleskog naziva '''H'''yper'''T'''ext '''T'''ransfer '''P'''rotocol. To je [[protokol]], tj. skup pravila koja se koriste za prijenos hipertekst dokumenata ([[web stranica]]) između dva računala. Najčešće su traženi sadržaji [[HTML]] dokumenti, tj. web stranice.  
 +
 
 +
'''Web stranica''' je zapravo tekst kodiran [[HTML]] jezikom, koji sadrži [[poveznice]] ([[link]]-ove), a može sadržavati i slike te audio i video zapise, dok je '''web sjedište''' (ili ''web sajt'' od engl. ''website'') skup smisleno povezanih web stranica koje se nalaze na nekom web serveru. Pregledavanje ovih stranica se vrši putem posebnih programa, tzv. [[Internet]] preglednika.
  
 
[[kategorija:Internet]]
 
[[kategorija:Internet]]

Trenutačna izmjena od 02:18, 13. svibnja 2008.

World Wide Web ili Web ili samo WWW, je dinamička enciklopedija na Internetu, koja sadrži informacije o svemu. Te informacije se prenose preko protokola koji se zove HTTP. HTTP je skraćenica od engleskog naziva HyperText Transfer Protocol. To je protokol, tj. skup pravila koja se koriste za prijenos hipertekst dokumenata (web stranica) između dva računala. Najčešće su traženi sadržaji HTML dokumenti, tj. web stranice.

Web stranica je zapravo tekst kodiran HTML jezikom, koji sadrži poveznice (link-ove), a može sadržavati i slike te audio i video zapise, dok je web sjedište (ili web sajt od engl. website) skup smisleno povezanih web stranica koje se nalaze na nekom web serveru. Pregledavanje ovih stranica se vrši putem posebnih programa, tzv. Internet preglednika.