Volan

Izvor: Vidipedija
Inačica od 06:39, 21. rujna 2008. koju je unio/unijela Aleksandar (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Volani kao računalni kontroleri prvenstveno su namijenjeni uporabi u cestovnim simulacijama i vrlo rijetko mogu poslužiti u bilo kojem drugom tipu igre izuzmete li različite pucačine "iz prvog lica" kod kojih se dio akcije odvija u vožnji različitih vozila, kao što je Halo 3 ili igre "iz trećeg lica" kao Grand Theft Auto kod koje naglasak nije na vožnji, ali je ona dio cijele akcije igre.

Kao i automobilski volani, ovi kontroleri su međusobno slični, ali i različiti. Prva podjela dijeli ih na volane namijenjene isključivo uporabi s PC računalima te one namijenjene uporabi uz različite konzole, najčešće PS2/3 i XBox konzole. Hibridni volani dolaze u pravilu opremljeni gamepadom ugrađenim u središte volana, sa svim njegovim tipkama i POV Hatom te znaju imati problema s nekim naprednijim funkcijama, kao što je kontrola pedala ili imaju neke funkcije na drukčijim tipkama od onih na koje smo navikli.

Druga je podjela prema pedalama. Tako modeli mogu biti opremljeni s dvije ili tri pedale koje mogu biti smještene na jednu ili čak do tri teoretske osi. Pedale kontrolera simuliraju gas i kočnicu, odnosno spojku kao dodatnu treću pedalu. Ovisno o tome na koliko osi funkcioniraju, moguće je u istom trenutku pritiskom na dvije pedale izazvati željeni efekt. Ako papučice funkcioniraju na trima osima, tada će simultani pritisak na sve tri pedale odjednom izazvati sva tri željena učinka u igri, odnosno, na automobilu će biti pritisnuti i kvačilo i gas i kočnica. Kod podrške za dvije osi pedale na sustavu s tri papučice, moći ćete u istom trenutku stisnuti dvije papučice odjednom. Koje dvije, ovisi od modela do modela. U pravilu se simultano može pritisnuti kvačilo i gas te kvačilo i kočnicu. Sustavi s dvije pedale su u pravilu jednoosni i kod njih nije moguće dobiti simultani efekt objiju papučica, već jedne ili druge. Uz pedale može, ali i ne mora dolaziti mjenjač brzina, koji je kod većeg broja modela tek sekvencijalni a kod manjeg broja uređaja dopušta i automatsku te manualnu kontrolu brzina. Većina hibridnih volana također je pokazala probleme u radu ovog dijela sustava gdje mjenjač u pravilu nije bio prepoznat kao dio sustava niti se s PC računalom uopće mogao upotrebljavati.

Vanjske poveznice

  • Članak je preuzet iz časopisa VIDI