Trojanski konj

Izvor: Vidipedija
Inačica od 03:17, 13. travnja 2008. koju je unio/unijela Aleksandar (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Trojanski konj, ili skraćeno trojan, je program koji se pretvara da izgleda kao i svaki drugi korisnički program. Međutim, kad se pokrene, otkriva svoje pravo lice i počinje izvršavati svoju (obično) štetnu zadaću (npr. formatiranje cijelog tvrdog diska). Većina trojana ima nazive vrlo slične uobičajnim korisničkim programima (npr. Startme.exe) ili posebno primamljivim apikacijama. Za razliku od virusa i crva, trojanski konj ne može sam sebe umnožavati.

Dropper

Posebna vrsta trojana, tzv dropper, služi za naseljavanje pravog računalnog virusa u napadnuto računalo. Droper igra ulogu žrtve, namjerno omogućavajući virusu da se naseli u njega kako bi ga dalje nesmetano širio.

Stražnja vrata

Stražnja vrata (engl. Backdoor) su također jedna vrsta trojanskih konja. To je zajednički naziv za različite postupke i programe koji omogućuju udaljenom korisniku da se služi lokalnim računalom dok je spojeno na internet a da korisnik lokalnog računala ne zna za to. Općenito, stražnja vrata iskorištavaju sigurnosne propuste ("rupe") u računalnom sustavu. Npr. kada se spojite na Internet, drugi korisnik se pomoću stražnjih vrata može spojiti na vaše računalo i kopirati podatke s njega, pomicati pokazivač miša na zaslonu (iako vaš miš stoji na mjestu), pisati poruke umjesto vas i slično. Svojevremeno je jedan od najpopularnijih stražnjih vrata bio program ICQ. U novijim inačicama su sigurnosne rupe u programu ispravljene.