Razlika između inačica stranice Trojanski konj

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
m
Redak 17: Redak 17:
  
  
[[Kategorija:Računarstvo]]
+
[[Kategorija:Sigurnost i zaštita]]
[[Kategorija:Internet]]
+

Inačica od 02:23, 28. siječnja 2008.

Trojanski konj

(Trojan horse), ili skraćeno trojan, je program koji se pretvara da izgleda kao i svaki drugi korisnički program. Međutim, jednom kad se pokrene, otkriva svoje pravo lice i počinje izvršavati svoju (obično) štetnu zadaću (npr. formatiranje cijelog tvrdog diska). Većina trojana ima nazive vrlo slične ili uobičajnim korisničkim programima (npr. Startme.exe) ili posebno primamljivim apikacijama. Za razliku od virusa i crva, trojanski konj ne može sam sebe umnožavati.


== Dropper ==

Posebna vrsta trojana, tzv dropper, služi za naseljavanje pravog računalnog virusa u napadnuto računalo. Droper igra ulogu žrtve, namjerno omogućavajući virusu da se naseli u njega kako bi ga dalje nesmetano širio.


== Stražnja vrata ==

(Backdoor) su isto jedna vrsta trojanskih konja. Predstavljaju zajednički naziv za različite postupke i programe koji omogućuju drugom korisniku da se služi vašim računalom dok ste spojeni na internet, a da vi o tome nemate pojma. Općenito, "stražnja vrata" iskorištavaju sigurnosne propuste ("rupe") u računalnom sustavu. Npr. spajanjem na internet drugi korisnik pomoću backdoora može kopirati podatke iz vašeg računala na svoje, pomicati pokazivač miša na zaslonu (iako vaš miš stoji na mjestu), pisati poruke umjesto vas i slično. Svojevremeno je jedan od najpopularnijig backdoora bio ICQ (u novijim inačicama su sigurnosne "rupe" u programu ispravljene.