Touchscreen

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Apple iPhone Touchscreen

Touchscreen je zaslon koji je u stanju prepoznati dodir i odrediti njegovu prisutnost i lokaciju unutar zone prikaza. Termin se obično odnosi na dodir ili kontakt zaslona uređaja prstom ili rukom. Touchscreen zasloni u stanju su prepoznati i kontakt ostalih pasivnih uređaja kao što je posebna olovčica ili stylus. Važno je napomenuti da se termin touchscreen ne odnosi na one zaslone koji reagiraju na aktivnost npr. light pena. Ono što određuje touchcreen je izravna sposobnost interakcije u trenutku fizičkog dodira (kontakta) sa zaslonom


Značajke

Touchscreen zasloni posjeduju dvije bitne značajke. Prva je da omogućuju izravnu interakciju sa sadržajem prikazanim na ekranu. za razliku od neizravne interakcije koja se postiže mišem ili touchpadom. Drugo, funkcioniraju i bez uređaja posrednika, kao što je već spomenuta olovčica stylus. Idealni su za ugradnju u računala, mrežne terminale, interaktivne info kioske, a svijet PDA-a, GPS uređaja i smartphone mobitela danas je nezamisliv bez touchscreen tehnologije.


Povijest

Prvi touchcreeni proizvod su istraživanja akademskih i znanstvenih laboratorija tijekom druge polovice 60.-ih godina prošloga stoljeća. Prvo mjesto na kojem se mogao vidjeti i isprobati zalson osjetljiv na dodir u primjeni jest 1972. godine unutar kompjuterski vođenog terminala u okviru projekta PLATO. Prvi komercijalni kompjuter s touchscreenom jest HP-ov HP-150 iz 1983. godine. Spomenuto računalo nije posjedovalo touchscreen u njegovom najužem smislu već Sonyjev 9" CRT zaslon okružen infracrvenim transmiterima i receiverima, a koji je bio u stanju prepoznati poziciju bilo kojeg netransparentnog objekta na ekranu.


Tehnologije

Nekoliko je tehnologija na kojima se bazira touchscreen.

*Električni otpor Touchcreen zasloni koncipirani na ovoj tehnologiji sastoje se od nekoliko layera. Pritom su najvažnija dva tanka metalna, električno provodljiva i otporna layera međusobno odvojena tankim prostorom. U trenutku dodira dolazi do promjena u strujnom krugu što se registrira kao dodir te se potom ta informacija šalje kontroleru na procesiranje.

*Površinski zvučni valovi (Surface Acoustic Wave - SAW) Koristi ultrazvučne valove koji prolaze preko touchscreen panela. Kada je panel dotaknut dio valova se apsorbira. Promjena u ultrazvučnim valovima registrira poziciju dodira što u konačnici odašilje informacije kontroleru na procesiranje.

*Kapacitativni Kapacitativni touch panel, dakle onaj koji je u stanju zadržati električni naboj, kod ovog je tehnološkog principa prekriven slojem indium tin oksida koji osigurava kontinuirani električni naboj ugrađenih senzora. Isti reagiraju samo na dodir ljudskog tijela, dakle prsta. Naime, da bi mogli adekvatno prepoznati i registrirati dodir potreban im je kontakt s električnim nabojem. Zanimljivo je da kapacitativni zasloni podržavaju Multitouch. Jedni od primjera za touchscreen zaslone ove vrste su Apple iPhone, iPod Touch, HTC te T-Mobile G1.

*Tehnologija projiciranog kapaciteta Tip kapacitativne tehnologije koji uključuje odnos između XY zraka senzorskih sklopova, a koji se nalaze unutar dva glavna sloja i trećeg objekta. Treći objekt je uglavnom korisnik, odnosno njegov prst. U trenutku dodira, dodir se mjeri i prolazi do kontrolera koji je spojen na sustav za pokretanje aplikacija. Sustav izračunava u kojem su odnosu dodir i ugrađene aplikacije. Važno je spomenuti da ova tehnologija ne radi razliku u odzivu između dodira ljudskog tijela i olovčice (stylusa).


Vanjske poveznice