Tipkovnica

Izvor: Vidipedija
Inačica od 07:21, 30. siječnja 2008. koju je unio/unijela Aleksandra.žufić (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži

Tipkovnica (eng. keyboard) je skup tipki koji su organizirani u cjelinu sa svrhom omogućavanja slanja signala nekom uređaju. Mnogi uređaji imaju tipkovnicu: mobitel, bankomat, daljinski upravljač, računalo...

Računalna tipkovnica

Suvremena tipkovnica
Tipkovnica je najčešća ulazna jedinica računala.

Pomoću nje kontroliramo računalo, upisujemo tekst, brojeve i znakove. Pritiskom na neku tipku na tipkovnici računalu šaljemo signal što želimo da računalo uradi. Većina tipki na tipkovnici ima jedinstvenu funkciju, a nekim se tipkama dodjeljuje više funkcija. Također je postoje tipke s istom funkcijom na više mjesta (npr. tipka Shift). Za slanje nekih signala računalu potrebno je pritisnuti dvije ili više tipki istovremeno (npr. Alt+F4).


Poput tipkovnice na pisaćem stroju i računalna tipkovnica ima tipke za slova i brojeve, tzv. alfanumeričke tipke, ali ima i neke posebne:

Funkcijske tipke koristimo da bismo obavljali specifične zadatke. Označene su kao F1, F2, F3... sve do F12. Njihove funkcije mogu se razlikovati od programa do programa.

Numerički dio tipkovnice, koja se na većini tipkovnica nalazi nalaze na desnoj strani, omogućuje brz unos brojeva. Tipke su grupirane u blok sličan onom na tradicionalnom kalkulatoru.

Navigacijske tipke, omogućuju mijenjanje kretanje po dokumentu ili web-stranici. Čine ih tipke sa strelicama te tipke HOME, END, PAGE UP, PAGE DOWN, DELETE i INSERT.

Kontrolne tipke se upotrebljavaju samostalno ili zajedno s ostalim tipkama da bi se izvršila određena akcija. Najčešće korištene kontrolne tipke jesu CTRL, ALT, ESC i Windows tipka.


Osim navedenih tipkovnice imaju i tri izdvojene ali rijetko korištene tipke: PRINT SCREEN, SCROLL LOCK i PAUSE/BREAK.

PRINT SCREEN je nekada služila za slanje trenutnog sadržaja zaslona pisaču. Danas, pritiskom na tipku PRINT SCREEN sprema se slika sadržaja cijelog zaslona u međuspremnik u memoriji računala. Odatle se može zalijepiti u program za pisanje ili crtanje te je prema želji urediti i ispisati.

SCROLL LOCK u većini programa ne radi ništa. U nekoliko će se programa pritiskom na tipku SCROLL LOCK promijeniti ponašanje tipki strelica te tipki PAGE UP i PAGE DOWN.

PAUSE/BREAK se danas stvarno rijetko koristi. Neki se stariji programi tom tipkom privremeno zaustavljaju ili, u kombinaciji s tipkom CTRL, prestaju s izvršavanjem.


Neke suvremene tipkovnice imaju i nestandardne "vruće tipke" koje jednim pritiskom omogućavaju brzi pristup programima, elektroničkoj pošti, Internetu i sl., kao i gumbe za kontrolu glasnoće i upravljanje izvođenjem audio i video zapisa.

Vanjske poveznice