Tipkovnica

Izvor: Vidipedija
Inačica od 00:32, 15. svibnja 2008. koju je unio/unijela Aleksandra.žufić (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži

Tipkovnica (eng. keyboard) je ulazni uređaj, skup tipki organiziranih u cjelinu sa svrhom omogućavanja slanja signala nekom uređaju. Mnogi uređaji imaju tipkovnicu: mobitel, bankomat, daljinski upravljač, računalo.

Računalna tipkovnica

Suvremena tipkovnica
Tipkovnica je glavni ulazni uređaj računala. Pomoću nje kontroliramo računalo, upisujemo tekst, brojeve i znakove te zadajemo naredbe. Većina tipki na tipkovnici ima jedinstvenu funkciju, a nekim se tipkama dodjeljuje više funkcija kojima se pristupa upotrebom modifikatorskih tipki. Također, na tipkovnici može postojati više tipki s istom funkcijom (npr. tipka Shift). Ponekad je za zadavanje naredbe potrebno pritisnuti dvije ili više tipki istovremeno (npr. Alt+F4).

Osnovna podjela

Tri su najčešća tipa tipkovnica:

  • Querty
  • Quertz
  • Dvorak

Nazivi "QWERTY" i "QWERTZ" zapravo su prvih 6 slovnih tipki na tipkovnici, dok je "DVORAK" dobio ime po izumitelju takvog rasporeda tipki.

Kod nas se najčešće koriste QWERTZ tipkovnice, što je u biti samo verzija QWERTY tipkovnice (zamijenjena su mjesta slovima Z i Y). Zašto su tipke raspoređene baš tim rasporedom? Odgovor se može naći u povijesti, kad su se upotrebljavali mehanički pisaći strojevi. Takav raspored patentirao je Christopher Sholes još davne 1874. godine. Tipke su tako raspoređene da bi se izbjeglo zaglavljivanje susjednih poluga sa znakovima pri brzom pisanju.

Otkako se ne koriste mehaničke tipke, nastali su i drugi rasporedi tipki, od kojih je najznačajniji i u najširoj primjeni Dvorakova (Dvoržak) tipkovnica.

Dijelovi tipkovnice

Kao i na tipkovnici pisaćeg stroja, i na računalnoj tipkovnici nalaze se tipke za slova, brojeve i znakove interpunkcije, tzv. alfanumeričke tipke, ali i neke posebne tipke:

  • Funkcijske tipke koristimo da zadavanje specifičnih naredbi. Označene su sa F1, F2, F3... sve do F12. Njihove funkcije mogu se razlikovati od programa do programa.
  • Numeričke tipke, koje se na većini tipkovnica nalaze s desne strane, omogućuje brz unos brojeva. Tipke su grupirane u blok sličan onom na tradicionalnom kalkulatoru.
  • Navigacijske tipke omogućuju kretanje kroz dokumente ili web stranice. Čine ih tipke sa strelicama te tipke Home, End, Page Up, Page Down, Delete i Insert.
  • Modifikatorske tipke se upotrebljavaju zajedno s drugim tipkama i privremeno mijenjaju njihovu funkciju. Najčešće korištene modifikatorske tipke su Ctrl, Alt i Shift.

Osim navedenih, tipkovnice imaju i tri izdvojene, ali rijetko korištene tipke: Print Screen, Scroll Lock i Pause/Break.

  • Print Screen je nekada služila za slanje trenutnog sadržaja zaslona na pisač. Danas se pritiskom na tipku Print Screen slika sadržaja zaslona sprema u međuspremnik. Odatle se može zalijepiti u program za pisanje ili crtanje te se prema želji može urediti i ispisati.
  • Scroll Lock u većini programa nema nikakvu funkciju. U nekoliko će se programa pritiskom na tipku Scroll Lock promijeniti ponašanje tipki sa strelicama te tipki Page Up i Page Down.
  • Pause/Break se danas vrlo rijetko koristi. Neki se stariji programi pritiskom na tu tipku privremeno zaustavljaju ili se u kombinaciji s tipkom Ctrl prekida njihovo izvršavanje.

Neke suvremene tipkovnice imaju i nestandardne "vruće tipke" koje omogućavaju brzi pristup programima, elektroničkoj pošti, Internetu itd. kao i gumbe za kontrolu glasnoće i upravljanje izvođenjem audio i video zapisa.


Vanjske poveznice