SOHO mreža

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Tipična konfiguracija SOHO mreže.
SOHO (Small Office/Home Office – mali ured/kućni ured) mreža je vrsta računalnih mreža koje najčešće ne sadrži više od deset računala ni poslužitelj. Mrežni resursi poput DNS sustava i poslužitelja elektroničke pošte smješteni su izvan lokacije mreže, najčešće kod pružatelja internetskih usluga. Pristup Internetu u takvim mrežama osigurava se preko kabelske, DSL pa čak i ISDN veze a granični uređaj između LAN i WAN mreže najčešće je jeftini usmjerivač. Takav usmjerivač može ujedno pružati i usluge vatrozida za zaštitu lokalne mreže od napada izvan nje.

Za povezivanje računala međusobno i sa usmjerivačem koristi se čvorište ili preklopnik. Neki usmjerivači sadrže integrirane preklopnike ili čvorišta pa takvi uređaji dodatno pojednostavljuju strukturu SOHO mreže. U većini mreža računala i uređaji spajaju se u Ethernet mrežu mada je sve popularnija Wi-Fi tehnologija bežičnih mreža koja eliminira potrebu za fizičkim povezivanjem uređaja kabelima.

Računala i uređaji u mreži najčešće komuniciraju IP paketom protokola ali mogu biti prisutni i drugi protokoli koji omogućavaju povezivanje sa drugim resursima organizacije.

Vanjske poveznice

Osiguravanje SOHO mreže Projektiranje SOHO mreže (kraći članak)