Razgovor sa suradnikom:Marija ana.delonga

Izvor: Vidipedija
Inačica od 15:30, 28. siječnja 2008. koju je unio/unijela Tomislav (razgovor | doprinosi)

(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Poštovani suradniče, Marija ana.delonga,

zahvaljujemo se na Vašem ambicioznom početnom angažmanu i vrlo dinamičnom doprinosu. Voljeli bismo vam ukazati na par pravila wiki koncepta kao kako bi vaši članci mogli biti još bolji i informativniji te korisni svim postiteljima VIDIPEDIJE.

Osnovna stvar je da pretražite pojam u Vidipedija tražilci da vidite postoji li taj pojam. Ako postoji onda se morate nadovezati na njega, a nipošto otvarati sličan (npr postoji Računalo, a Vi otvorite Računala ili Kompjutor).

Od kuda krenuti Nadalje, na lijevoj strani menija nalazi se, u izborniku VIDIPEDIJE, stranica pod nazivom "Posebne stranice" na njoj potražite stranicu "Tražene stranice". Na toj stranici VIDIPEDIJE nalaze se svi pojmovi koje je netko od suradnika spomenuo u svom članku od nastanka VIDIPEDIJE te ih označio tzv "unutranjom poveznicom", jako bitnom funkcijom wiki servisa pa i naše VIDIPEDIJE. Na ovoj stranici se nalaze takvi navedeni pojmovi za koje ne postoje opisi/članci pa vam je to ujedno i smjernica što treba obraditi.

Čemu služe unutarnje poveznice Cilj VIDIPEDIJE je da bude što više članaka sa kvalitetnim unutarnjim poveznicama te da sve poveznice budu opisane. Članak koji nema neku unutarnju poveznicu ne smatra se, prema wiki pravilima, valjanim člankom.

Objektivnost Svaki objašnjeni pojam treba biti objektivan, točan, precizan i neopterećen bilo kakvim autorovim komentarom ili subjektivnim mišljenjem, osim citata relevantnog trećeg izvora.

Unutarnja poveznica Bilo bi korisno da unutar svog članka imate bar jednu unutarnju poveznicu. To se radi na način da selektirate određenu riječ/pojam za koju smatrate da je ili bi trebala biti dio Tehno enciklopedije, te stisnete treći gumb s lijeva na vašem izbirniku VIDIPEDIJE obrasca za unos sadržaja. Ako pojam nakon te akcije, ostane u crvenoj boji, to znači da taj pojam još nije obrađen u VIDIPEDIJI pa će biti signal nekome da ga obradi ili Vama poticaj da obradite i njega. Ako je pak plave boje, znači da već postoji i automatski je stvoren link na taj pojam. To možete provjeriti nakon što spremite stranicu. Označujte riječi u nominativu i jednini: (npr Računalo, Stroj, Bill Gates). Ako vam riječ/pojam nije u nominativu, onda je trebate napisati na slijedeći način: računala. Dakle dvostruka lijeva uglata zagrada zatim pojam u nominativu potom ravna okomita crta te pojam u obliku u kojem se pojavljuje u članku a na kraju sve zatvoreno dvostrukom desnom uglatom zagradom.

Formiranje više cijelina i sadržaja U članku imajte više cjelina ako je to muguće. Glavni naslov napišite na način da ispred njega i iza njega stavite znak jednakosti =, podnaslov označite s dva znaka jednakosti == ispred i iza, te podpodnaslov tri znaka jednakosti ===. Na ovaj način VIDIPEDIJA će automatski urediti veličinu naslova te formirati koristan sadržaj na početku članka. Obično se neki pojam obradi sa više aspekata; korijen riječi, autor, povijest projekta, predmeta, teorije i sl.

Spremanje članaka/snimanje završne verzije Prije spremanja/snimanja članka svakako provjerite jeste li sve unjeli ispravno je snije uobičajeno da autor više puta naknadno ispravlja pogreške jer se svaka takva akcija bilježi i bespotrebno opterećuje bazu promjena koja je dostupna svima.

Vanjske poveznice Korisno je da se na dnu članka (ne u sredini) navedu vanjske poveznice (to su obično linkovi na relevantne stranice (četvrti gumb s lijeva) koji pojašanjavaju određeni bitan pojam za kojeg se smatra da je vrijedan istraživanja i na nekim svjetskim stranicama


Slike Korisno je staviti i slikovni materijal (osim onoga za koji znate da je autorski zaštićen što obično stoji pored slikovnog materijala kao znak ili tekstualna poruka)

KategorijeVrlo je važno kategorizirati članke. Na kraju svakog članka upišite kategoriju na način da upišete lijevu uglatu zagradu dvaputa zaredom pa potom riječ Kategorija, potom stavite dvotočku i ime kategorije prema već ponuđenom rasporedu kategorija, te sve zatvorite dvostrukom desnom uglatom zagradom. To uvijek ide nakon svega što ste napisali.

Razgovor s drugim suradnicima Ako želite odgovoriti suradniku (npr. meni) onda izaberite ime korisnika i funkciju talk ili razgovor. Tada ću na svojoj stranici vidjeti pitanje, uputu ili prijedlog upućen od drugog korisnika, u ovom slučaju Vas.

Želim Vam još puno obradjenih pojmova i nadam se da ćete izrasti u jedan od značajnih autora VIDIPEDIJE.

Srdačan pozdrav,