Razgovor sa suradnikom:Andrea.jakopec

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Pozdrav Andrea,

primijetili sam kako prilično aktivno postavljate sadržaje na Vidipediju vezane uz video igre. Lijepo je što ste aktivni, no primijetili sam kako koristite čisti copy-paste s Wikipedije, što nikako nije u redu. Možete se koristiti drugim izvorima i doslovno citirati njihove određene dijelove, no to trebate jasno naznačiti, jer se u protivnom potpuno gubi smisao Vidipedije. Pored toga nikako nemojte ulaziti u teme i mijenjati sadržaje ako niste sigurni da to radite na kompetentan način, postavljati neoblikovane sadržaje koji narušuju formu članaka i preglednost predložaka Vidipedije. Predlažem vam stoga da Vaš doprinos usmjerite u druga područja s obzirom da u području kategorije Igre postoji velik angažman suradnika koji su u tom vrlo stručni.

No gdje god na VIDIPEDIJI radili svakako pazite da se držite pravila wiki pisanja, a to se svakako odnosi na sadržaj koji se karakterizira kao spam ako je u suprotnosti s navedenim konceptom. Sadržaj kojeg stavljate mora biti informativan i stavljen s bitnim razlogom da vaše znanje podjelite sa zajednicom. Nije bit staviti bilo koju informaciju već točnu, preciznu i informativnu.

Hvala na razumijevanju i želimo Vam uspjeha u daljnjem radu na sadržaju VIDIPEDIJE.

Admin

Pozdrav Admin, Ja se ispričavam, zbog ovih članaka oko igara.To je postavio moj učenik kojem nisam pregledala članak...tako da se neće ponoviti! Inače, većinom članaka koje opisujemo provjerim ja, a koristimo se Netom, Informatičkim rječnicima,Enter cd-jima,itd! Možete mi reći, koliko odprilike imamo članaka?Brojkom? Hvala...pozzz

Odgovor suradniku Andrea.jakopec

Poštovani suradniče, Andrea.jakopec

Nije uopće problem da uređujete što želite jer je to koncept wiki ideje i ovog projekta. No, vrlo je bitno da se poštuju neka osnovna pravila uređivanja, kopiranje gotovih tekstova sa wikipedije ili nekog drugo izvora nije prije svega fer ali to nije niti ideja ovog projekta već korištenje tih informacija za stvaranje vlastitog sadržaja koji će biti opsežniji, točniji, fokusiraniji.

Vidimo da napredujete u oblikovanju informacije, no predložili bi vam fokusiranje na teme za koje mislite da ih kvalitetno možete obraditi toliko da vam mogu poslužiti u nastavi ili pak pomoći vašim kolegama da oplemene nastavni program ukoliko to žele.

Svakako se potrudite da vam članci budu sveobuhvatniji, opremljeniji (slike, vanjske poveznice, sheme i sl su sastavni dio dobro opisanog pjma) te nezaboravite unutar članka kreirati unutarnje poveznice na postojeće pojmove ili ih kreirajte sami. Tako se stvara mreža korisnog znanja.

Vaš doprinos možete pogledati i sami na stranicama naziva "posebne stranice" "Doprinos suradnika" Na VIDIPEDIJI je sve transparentno i svi mogu vidjeti sve pa i ovaj naš razgovor. Ukoliko želite da razgovor ostane diskretan tada šaljite e-mail na pomoc@vidipedija.com

Za nekoliko dana svi registrirani članovi u sklopu akcije "Obrazovne ustanove na vidipeidji" dobit će izvještaj o radu VIDIPEDIJE prvog mjeseca te prijedloge za poboljšanja te način mjerenja doprinosa. Dobro napredujete i nemojte se obazirati na to gdje ste s brojem novih obradjenihg pojmova. Imate dovoljno vremena doći do svog cilja, samo svaki novi otvoreni pojam nije ujedno i valjani članak prema pravilima wiki, a posebno VIDIPEDIJE o čemu ćete, kako smo rekli primiti dodatna pojašnjenja. Shvatite ovo kao igru u kojoj će naravno neki dobiti i zaslužene nagrade no ovo je ujedno i igra u kojoj dobivaju svi kroz informacije i znanje na korist svima koji će koristiti ovaj servis.

Srdačan pozdrav,

A


Pozdrav Admin, Sve sam pročitala, sve mi je jasno! Hvala na uputstvu, trudit ću se što kvalitetnije i točnije, zajedno s učenicima puniti informacije Vidipedije! Do tipkanja...pozzz

Članak: Bill Gates

Poštovani suradniče: Andrea.jakopec

Vaša intervencija na članku Bill Gates ne poštuje pravila VIDIPEDIJE i wiki pisanja da se držite objektivnosti i prije svega da se držite teme. Ovdje je otvoren članak o osobi pod imenom Bill Gates pa se očekuje da se opisuju činjenice vezane uz njegov doprinos tehnološkom napretku društva.

Vaša nadopuna je zanimljiva ali malo govori o navedenoj osobi, a više o socio aspektu američkog društva u kojem ta osoba živi, što je zanimljivo ali nam uopće ne daje informaciju tko je i što radi Bill Gates. Možete li tako nadopuniti članak da to bude razvidno?

ad

Članak: Visual Basic 2005 je nadopunjen krivim činjenicama

Poštovani suradniče: Andrea.jakopec

intervenirali smo u članku Visual basic 2005 jer ste unjeli tekst o knjizi autora te ime autora koji nije napisao konkretno ovu knjigu. Možete li pojasniti Vašu intervenciju koja je nažalost učinila ovaj članak netočnim pa samo morali vratiti prethodnu verziju? Admin


Upravo pročitah Vaš razgovor i u početku mi ništa nije bilo jasno...jer zna da nisam popunjavala te članke...Tako da se najvjerojatnije radi o nekom mojem učeniku... Ovako, ja ću reći svojim učenicima da oni prekine s punjenjem Vidipedije jer očito nisu tome dorasli, zadnje što sam ja popunjavala je tema Server/Desktop pa bih molila da to pogledate i kažete da li je takav način popunjavanja dobar jer sad se stvarno više osjećam glupo!Ispada da se trudim bezveze!

A što se tiče Copy-Paste mislim da nisam jedina, pa neznam dal vi mislite da ljudi to sami smišljaju?? Slažem se da treba pripaziti i ne baš sve doslovno iskopirati al ispada da ja jednina tako radim!

Sve ove stranice koje ste naveli da su informacije pogrešne...izbrišite, a ja ću povući svoje učenike da se više ne sramotim!

Pozdrav!


Samo hrabro

Poštovana kolegice,

I ja sam se našla u sličnoj situaciji, samo što moji učenici još nisu objavili tekstove. Kad sam vidjela što bi sve oni objavili, i koliko tu ima običnog sirovog copy-paste promijenila sam lozinku i sad sve prolazi moju cenzuru. Jest da su mi članci kratki i rijetki, možda i jesu copy-paste odnekud, ali bar znam da su suvisli.

Predlažem vam da ne odustanete, već samo da si promijenite pristupnu lozinku, a tekstove nek vam učenici pošalju na mail ili nekako drugačije (moji ih sve stavljaju u Zajedničke dokumente).

Samo hrabro naprijed!!

Aleksandra

Pozzzdrav Aleksandri i Adminu!

Hvala na ohrabrenju, prihvatit ću Vaše savjete o suradnji s učenicima! Dobra ideja! Jer ovako jednostavno ne stignem pohvatati što oni stavljaju a čini se da neki ipak nisu dovljno zreli za to...pa ću ja više raditi na tome, kolko stignem!

I ja sam malo pogriješila jer uvijek popunjavam Vidipediju u školi, istovremeno radeći više poslova pa sam tek nedavno uvidjela na svoje greške i svadala kretanje,stavljanje slika,poveznica...itd Uglavnom...pouka mi je ˇKad nešto radiš,posveti se tome u potupunosti i u miru!ˇ He,he!

Neću odustati...sad kad ste me ohrabrili,a ja napokon shvatila ideju i cilj wikija!

Do tipkanja...


Ne posustajte:-)

Princip Wiki-a je da informacije koje suradnici postavljaju uvijek mogu biti podložni ispravljanju i tu trebate biti kooperativni. Bez ljutnje. Svima nam je u interesu da VIDIPEDIJA bude što točnija na korist svima. Vaš članak Desktop je izvrstan u smislu dužine i opremljenosti i tu pokazuijete da dobro vladate editiranjem u wiki engineu.

Vaši učenici nek vam služe kao inspiracija i neka vam prema dobrom prijedlogu Suradnika Žufić, šalju materijale u neku mapu na vašem serveru koju ćete vi redigirati i dati vašem najboljem učeniku da takve članke priprema ujednačenim standardom na VIDIPEDIJU.

Naša preporuka je da stavite gore stvari koje sami prolazite kroz nastavu kako bi vam bile od pomoći pa učenici koji su naprediniji mogu skupljati građu za nadopunu tih materijala da članci budu informativniji.

Što se tiče članaka na kojima radite u stilu "how-to" ili "Kako učiniti u windowsima ovo ili ono" to nije sasvim smisao vidipedije ali može biti korisno ako otvorimo kategoriju Windows-škola korištenja.

Voljeli bi kada bi prema Traženim stranicama koje se nalaze na Posebnim stranicama (ima gotovo 500 neopisanih pojmova) mogli popunjavati znanjem koje nedostaje da bi ti pojmovi kvalitetno bili opisani. Time VIDIpedija dobija konzistentnst i isprepletenost što joj daje pravu snagu i smislenost.

Odustajanja nema, samo hrabro naprijed:-). Naše primjebde shvatite samo kao smjer kojim trebamo ići.

Hvala na razumjevanju,

A