Miš

Izvor: Vidipedija
Inačica od 06:20, 12. veljače 2008. koju je unio/unijela Aleksandra.žufić (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži

Miš (engl. mouse) je ulazna jedinica na računalu koji pretvara dvodimenzionalni pokret ruke u pokret pokazivača na zaslonu.

Miš s USB priključkom

Miš može imati jednu, dvije ili više tipki. Kod nas su uobičajeni miševi s dvije tipke i kotačićem. Glavna tipka miša je lijeva tipka miša i nju najčešće koristimo. Desnom tipkom miša otvaramo kontekstni izbornik (izbornik prečaca). Kotačić (Scroll wheel) je vrlo koristan kada se krećemo kroz duže dokumente a u mnogim programima pritiskom na kotačić aktiviramo automatsko skrolanje ili ga u kombinaciji s tipkom Ctrl na tipkovnici možemo koristiti za brzo zumiranje.

Vrste miševa

Miševe možemo podijeliti po raznim kriterijima:
- načinu pretvaranja pokreta ruke u pokret pokazivača (mehanički, optički,...)
- načinu spajanja (žični i bežični)
- obliku (ergonomski, simetrični)

Mehanički (optomehanički) miševi su stariji miševi. Imaju kuglicu koja pomak po površini stola pomoću kotačića i senzora u kućištu miša pretvara u brojčani podatak. Za ove miševe se uobičajeno koristila i podloga za miša (mousepad).
Optički miševi su noviji miševi. Imaju sustav s mini-kamerama koji smjer kretanja miša određuje na osnovu usporedbe razlika u slici podloge na kojoj je miš. Ne pašu im reflektirajuće podloge kao staklo ili lakirani stol.

Bežični se mogu podijeliti po tome da li koriste IRDA ili Bluetooth vezu za povezivanje sa bazom. Bežični miševi se obično sastoje iz dva dijela: miša i baze koja je kabelom spojena na računalo.

Povijest

Prvi miš je predstavljen 1984. godine od strane tvrtke Apple. Ime je dobio zbog svoje sličnosti pravome mišu.


Vanjske poveznice