MS-DOS

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
MS-DOS logotip
MS-DOS je jednozadaćni operativni sustav, koji u isto vrijeme može koristiti samo jedan korisnik. MS-DOS ima zadaću funkcionalno povezati sve komponente hardvera PC računala i omogućiti ispravan rad programske potpore (softvera).

To je poznati proizvod tvrtke Microsoft čije ime dolazi od složenice "MicroSoft Disk Operating System". Nastao je 1981. godine za IBM osobno računalo tipa PC-XT (Personal Computer eXtended Technology), s osnovom na Intelove mikroprocesore 8086 i 8088.

U osnovi, radi se o operativnom sustavu koji se bavio isključivo diskovima. Nema nikakvo grafičko sučelje (dakle isključivo tekstualno sučelje), a pokretanje aplikacija i unošenje naredbi sustavu obavlja se tipkovnicom. To znači da se preko tipkovnice utipkavaju ključne riječi (ime instrukcije) kojima se dodaju parametri (usmjeravanje rada instrukcije) i po potrebi prekidači (način rada instrukcije).

Iz masovne upotrebe počeo ga je istiskivati Microsoft Windows koji je u svojim počecima izrazito ovisio o MS-DOS-u te je predstavljao tek nešto više od grafičkog sučelja DOS-a, ali od NT i ME verzija Windowsa DOS je postao nepotreban te se prestao koristiti. Danas ga koriste jedino računalni nostalgičari za pokretanje starih programa koji ne funkcioniraju na Windowsima.

Vanjske poveznice