Internet

Izvor: Vidipedija
Inačica od 06:00, 25. siječnja 2008. koju je unio/unijela Andrea.jakopec (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži

Internet globalna svjetska mreža računala koja objedinjuje više (mnogo) podmreža. Osim što omogućava slobodan pristup informacijama iz cijelog svijeta, nudi i razne besplatne servise i usluge.

Što je to Internet ? Internet u svojoj tehničkoj osnovici je spoj različitih mreža računala u jedinstvenu svjetsku računalnu mrežu koja nudi velik broj informacijskih i komunikacijskih usluga. Danas Internet prerasta obično fizičko umrežavanje različitih računalnih mreža i postaje temeljno sredstvo komunikacije pojedinaca, grupa i poslovnih subjekata. S obzirom na sve veću brojnost osobnih računala i njihovo jednostavno priključivanje u Internet, stvara se novo područje privrednog i kulturnog djelovanja s novim profilom potrošača.

World Wide Web (WWW) je usluga koja omogućuje prijenos teksta, slike, zvuka i animacije, kroz najveću računalnu mrežu - Internet, kao i izvođenje aplikacija na udaljenim hostovima. Mogućnosti WWW-a su nemjerljive, a danas sve veću primjenu pronalazi u informatičkom marketingu, komunikacijama i općenito elektronskom poslovanju. Na taj način moguće je jeftino prezentirati Vaše proizvode i usluge svim korisnicima Interneta širom svijeta (kojih danas ima preko 50.000.000), kao i komunicirati sa vašim poslovnim partnerima u zemlji i inozemstvu.

Karakteristike interneta su:

- međunarodan - računala iz cijelog svijeta čine internet mrežu
- decentralitiran - nema središnje ustanove niti institucije koja upravlja internetom
- javan - ne postoji kontrola sadržaja interneta
- promjenjiv - podložan je čestim promjenama
- pretežno se koristi engleski jezik
- mogućnosti interneta su gotovo neograničene: preko interneta možemo npr. kupiti knjigu,slušati glazbu, naručiti karte za kino, studirati, razgovarati s drugim osobama diljem svijeta, igrati mrežne igrice, itd.