IMS

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

IMS (IP Multimedia Subsystem) je generička arhitektura za pružanje multimedijalnih i glasovnih usluga preko IP protokola. Definirao ju je konzorcij 3GPP. IMS mreža podržava brojne načine pristupanja, kao što su GSM, WCDMA, CDMA 2000, WLAN, Broadband i druge paketne podatkovne sustave. IMS će internetske tehnologije, kao što su pregledavanje Weba, e-mail, instant poruke i videokonferencije učiniti dostupne svima i na bilo kojem mjestu. Cilj je i da operatorima omogući uvođenje novih usluga, kao što su pregledavanje Weba, WAP i MMS na višu razinu u njihovim paketnim mrežama.

IP Multimedia Subsystem je standardizirana referentna arhitektura. Sastoji se od kontrole sesije, kontrole povezivanja i kostura usluga za aplikacije, pored podataka o pretplatnicima i uslugama. Ona omogućava nove konvergirane glasovne i podatkovne usluge te interoperabilnost tih konvergiranih usluga između interneta i pretplatnika mobilne telefonije. IMS koristi otvorene, standardne IP protokle koje je definirao IETF pa će korisnici moći konzumirati usluge i u roamingu, jednako kao i u matičnoj mreži. Dakle, multimedijalna sesija između dva IMS korisnika, između IMS korisnika i korisnika na Internetu te između dva korisnika na Internetu, ostavaruje se upotrebom jednog te istog protokola. Pored toga, sučelja za razvoj usluga također se temelje na IP protokolima.

Neke od mogućih primjena u kojima se može koristiti IMS su:

  • Usluge prisutnosti
  • Puna dvosmjerna video telefonija
  • Razmjena instant poruka
  • Unificirana razmjena poruka
  • Multimedijalno oglašavanje
  • Računalne igre sa više sudionika
  • Videostreaming
  • Web/Audio/Video konferencije
  • Push usluge

U konačnici IMS pruža objedinjenu arhitekturu koja podržava širok raspon usluga preko paketnih i komutiranih mreža koje koriste brojne tehnologije za žično i bežično pristupanje. Korisnik bi, ne primjer, mogao platiti i preuzeti videoisječak na odabrani mobilni ili stolni uređaj te od tog materijala napraviti multimedijalnu poruku koju će isporučiti prijateljima na mnogim različitim mrežama. Jedan IMS mehanizam za praćenje prisutnosti i dostupnosti mogao bi pratiti korisnikovu prisutnost i dostupnost u mobilnoj, fiksnoj i širokopojasnoj mreži ili bi korisnici mogli voditi jednu integriranu kontakt listu za sve vrste komunikacije.

Ključna stvar za IMS je što je projektirana kao arhitektura otvorenih sustava. Usluge se formiraju i isporučuju preko velikog broja vrlo distribuiranih sustava ( u realnom vremeniu i izvan realnog vremena, možda u vlasništvu različitih entiteta) koji međusobno surađuju. To je nešto drugačiji pristup tradicionalnijoj telekomunikacijskoj arhitekturi skupa specifičnih mrežnih elemenata implementiranih u jednu telekomunikacijsku arhitekturu pod kontrolom telekomunikacijske kompanije.

Vanjske poveznice