ICS

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

ICS (Internet Connection Sharing) je značajka Windows operativnih sustava od Windowsa 98 koja omogućava dijeljenje veze s Internetom između više računala povezanih u lokalnu mrežu. To se postiže upotrebom tehnologija DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) i NAT (Network Address Translation).

Na računalu-domaćinu koje je izravno povezano na Internet na neki od uobičajenih načina (modemska, kabelska ili DSL veza) pokrene se servis ICS nakon čega druga računala u lokalnoj mreži mogu pristupati Internetu koristeći računalo domaćina kao mrežni prolaz.

Na računalu-domaćinu DHCP poslužitelj dodjeljuje interne IP adrese ostalim računalima u mreži dok NAT preslikava skup lokalnih IP adresa u javnu IP adresu koja se koristi za komuniciranje s ostatkom Interneta. Zbog prirode NAT-a, IP adrese lokalnih računala ne vide se izvan lokalne mreže – svi paket koji napuštaju lokalnu mrežu ili do nje stižu koriste IP adresu računala-domaćina.

Zbog svojih ograničenja, ICS se uglavnom koristi u malim ne-profesionalnim okruženjima, primjerice za povezivanje više kućnih računala na Internet. Od sredine 2000-tih godina i kućnim korisnicima sve je dostupnija oprema koja omogućava izravno povezivanje više računala na Internet bez potrebe za ICS-om pa njegova upotreba zamire. Danas se uz gotovo svaku zakupljenu uslugu pristupa Intenetu dobiva terminalna oprema koja u jednom uređaju objedinjuje DSL/kabelski modem (za povezivanje s Internetom), Ethernet čvorište sa nekoliko priključaka (za spajanje računala u loklanu mrežnim kabelima) i Wi-Fi pristupnu točku (za spajanje bežičnih uređaja) i sav potreban softer za spajanje svih spojenih uređaja na Internet gotovo bez potrebe za ikakvim konfiguriranjem.

Vanjske poveznice