HDV

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Sony HDV kamera.
HDV je jedan od formata za snimanje videozapisa visoke kvalitete. Utemeljile su ga 2003. godine tvrtke JVC, Sony, Canon i Sharp. Ubrzo nakon usvajanja, format je postao vrlo popularan među amaterima i profesionalcima zbog odlične kvalitete slike i niske cijene. Postoje dvije verzije formata: HDV 720p (HDV1) i HDV 1080i (HDV2). Po načinu skeniranja, veličini sličice, proporcijama i brzini protoka podataka, verzija HDV 720p vrlo je slična video standardu 720p sa progresivnim skeniranjem. Tvrtka Sony prilagodila je originalni format i uvela preplitanje. Umjesto veličine sličice od 1920x1080 sa četvrtastim pikselima, HDV 1080i koristi sličicu formata 1440x1080 sa proporcijom piksela 1.33. Ova prilagodba uvedena je kako bi se smanjila količina podataka koje treba snimiti.

Za komprimiranje videa HDV koristi shemu komprimiranja MPEG-2 dok se zvuk komprimira shemom MPEG-2 Layer 1 na 384 kbit/s. Video i audio podaci se multipleksiraju u prijenosni tok podataka koji se može snimiti na magnetnu vrpcu ili u datoteku. Brzina prijenosa podataka HDV videa je konstantna jer se medij na koji su podaci snimljeni (vrpca) prenosi konstantnom brzinom. Kodiranje i relativno niska brzina prijenosa podataka može dovesti do narušavanj kvalitete slike u scenama sa mnogo detalja, brzim pokretima ili naglim promjenama osvjetljenja. U takvim scenama mogu se pojaviti artefakti u obliku pikselizacije ili zamućenja.

HDV snimci se u najvećem broju slučajeva snimaju na vrpcu, ali na tržištu postoji veliki broj uređaja koji omogućavaju snimanje na druge vrste medija. većina HDV kamkordera koristi male MiniDV kazete. Pored malih, postoje i velike MiniDV kazete Standardna MiniDV kazeta može prihvatiti jedan sat snimljenog materijala. Ako se koriste kazete sa dužom i tanjom vrpcom, moguće je snimiti do 80 minuta materijala. velike kazete omogućavaju spremanje do 4,5 sati materijala.

Vanjske poveznice