H.264

Izvor: Vidipedija
Skoči na: orijentacija, traži

H.264/MPEG-4 AVC je standard za komprimiranje videa temeljen na kompenzaciji pokreta koji je razvila organizacija ITU-T Video Coding Experts Group u suradnji sa ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG). Standardi ITU-T H.264 i ISO/IEC MPEG-4 AVC zajedno se razvijaju i održavaju tako da imaju isti tehnički sadržaj. H.264 se koristi za sadržaj na Blu-ray diskovima, videozapise na YouTubeu, DVB emitiranje, kabelsku televiziju i videokonferencije u realnom vremenu.

Svrha projekta H.264/AVC bila je formirati standard koji će moći ponuditi dobru kvalitetu videa na bitno nižoj brzini prijenosa podataka od one koju su nudili stariji standardi, bez usložnjavanja dizajna koji bi bio nepraktičan ili previše skup za implementaciju. Dodatni zahtjev je bila fleksibilnost koja bi omogućila široku primjenu standarda.

H.264 video kodek ima vrlo široko područje primjene koje obuhvaća sve oblike digitalnog komprimiranog videa, od prijenosa preko Interneta niske kvalitete do HDTV emitiranja i digitalnih kinoprojektora kod kojih se koristi kodiranje gotovo bez gubitaka.

Vanjske poveznice