Forum

Izvor: Vidipedija
Inačica od 02:39, 20. veljače 2008. koju je unio/unijela Andrea.jakopec (razgovor | doprinosi)

Skoči na: orijentacija, traži

Forum je svojevrsna web inačica oglasne ploče, a koristi tehnologiju razmjene teksta putem web stranice, odnosno web sučelja. Riječ je svojevrsnoj raspravi vezanoj za određenu temu ili skupinu tema. U osnovi komunikacija u velikoj mjeri nalikuje vijestima (news grupi), odnosno svaki pojedini korisnik može uputiti vlastiti tekst (ili odgovor/komentar/repliku na nečiji tekst), a upućeni tekst bit će vidljiv svim korisnicima ove usluge.

Forum kao tehnologija pokušava zamijeniti tehnologiju vijesti no danas se uglavnom koristi za tematske rasprave uz ograničeni broj sudionika.


Forum je internet aplikacija koja omogućava korisnicima da sudjeluju u diskusijama vezanima uz određenu temu neovisno o tome gdje se nalazili. Na Forumu možete saznati mnoge korisne informacije čitajući postojeće poruke, ili poslati svoju poruku i započeti diskusiju o temi koja vas zanima. Kako bi slali poruke na Forum, morate se registrirati, što vam omogućava pristup dodatnim funkcijama kao što su avatari, slanje osobnih poruka, praćenje izoliranih diskusija i tako dalje. Radi lakšeg snalaženja, teme o kojima se diskutira na Forumu su grupiranje u kategorije.

Internet Forum nije samo mjesto suhoparne razmjene podataka, već se oko njega stvara virtualna zajednica korisnika sa sličnim interesima. Sudjelovanje na Forumu podrazumijeva i određen način lijepog ponašanja, koji ulazi u online bonton.


Stoga prije aktivnog uključivanja u online rasprave na forumu, svakako pročitajte pravila lijepog ponašanja navedena u nastavku.


Poruke koje šaljete na Forum trebaju biti jasne, sažete, precizne i pristojne. Izbjegavajte nepotrebno dugačke, nepregledne i poruke bez jasne tematike.

Pažljivo odaberite temu i kategoriju u koju ćete se javiti.

Ako opisujete problem, potrudite se da njegove elemente definirate kronološkim redom i budite eksplicitni u pitanju koje postavljate.

Budite pristojni, ako trebate uslugu, lijepo zamolite, nitko neće imati volje pomoći nekome tko je poruku napisao na arogantan i nepristojana način.

Prije postavljanja pitanja pretražite Forum - možda je netko već odgovorio na slično ili isto pitanje - tako ćete uštedjeti vrijeme sebi i ostalim sudionicima Foruma. Korisnici najmanje vole ponavljanje tema o kojima se već raspravljalo.

Zahvalite osobi koja vam je pomogla - na Forumu vrijede ista pravila bontona kao i u stvarnom životu.

Ako odgovarate na nečije pitanje budite jasni i uslužni, ne vrijeđajte nekoga zbog njegovog neznanja i ne 'pametujte'.

Kada se uključujete u raspravu, držite se njene teme.

Kada citirate nečiju poruku, uložite malo truda i citirajte samo one dijelove na koje se vaša poruka nadovezuje. Citiranje poruka u cjelini kako bi na njih odgovorili samo jednom rečenicom smatra se izuzetno nepristojnim.

Ne stavljajte reklame i promocije na Forum.

Kod slanja poruka koristite standardne veličine fontova i mala slova. Tekst napisan VELIKIM SLOVIMA shvaća se kao DERANJE. Ne pretjerujte u uporabi upitnika, uskličnika i ostalih znakova kako bi privukli pažnju na svoju poruku.

Ako ste dugotrajni član Foruma, pokažite dobordošlicu prema novim korisnicima i pomozite im ukoliko se ne snalaze najbolje. Sjetite se da ste i vi jednom bili novajlija.


Ako je netko na Forumu nepristojan, ne odgovarajte mu vrijeđanjem, već mu pristojno objasnite pravila lijepog ponašanja. Ako njegovo ponašanje i dalje bude neprihvatljivo, ne brinite, Forum ima svoje administratore koji su zaduženi za rješavanje problema s takvim članovima. Njihove ovlasti omogućuju im čak i da prijestupnicima zabrane pristup Forumu. I na kraju - ponašajte se prema drugima onako kako želite da se oni ponašaju prema vama. Forum je zajednica, što podrazumijeva bonton kakav prakticirate i u odnosima sa 'opipljivim' ljudima.